Societat 30/04/2012

El síndic podrà entrar al centre d'internament d'estrangers "si hi va a ajudar"

El secretari d'estat de Seguretat tira més llenya al foc en la polèmica amb Rafael Ribó i li adverteix que el CIE "no és un laboratori sociològic" i que no s'hi va "de gira"

Acn / Efe
4 min
Immigrants al centre d'internament d'estrangeria (CIE) de la Zona Franca / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl síndic de greuges podrà anar a visitar el centre d'internament d'estrangers (CIE) "si hi va a ajudar". Aquesta és la condició que hi posa el secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, que aquest dilluns ha visitat el centre de la Zona Franca –finalment no hi ha vingut el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, com estava previst inicialment–, dues setmanes després que intentés entrar-hi Rafael Ribó.

El síndic i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, van mantenir una polèmica agra arran d'aquell intent. Ribó va presentar fins i tot una protesta formal. I Ulloa ha advertit avui que Ribó "tindrà la porta oberta si vol venir a ajudar-hi, no a fer una visita institucional com si fos en una 'tournée'", ha dit.

"El dret de visita es reconeix tant a les ONG com les institucions públiques, però cal no oblidar que un CIE no és un laboratori sociològic. No és qüestió que s'hi vingui constantment a veure què s'hi pot trobar. Un CIE és un lloc que té unes exigències de seguretat profundes i que té unes implicacions també per a la dignitat i els drets dels interns", ha afegit Ulloa.

Pel secretari d'Estat, al centre "hi ha persones que ja en tenen prou amb les circumstàncies en les quals es troben i que seran expulsades, com perquè a més a més siguin objecte d'observació per part de la societat civil".

A més, Ulloa ha remarcat que el síndic pot accedir al CIE a fer inspeccions quan "quedi habilitat" pel Defensor del Poble [espanyol] "per fer inspeccions delegades".

"No té les portes tancades -ha insistit- com no les té qualsevol altre ciutadà, però que no pertorbi el règim de funcionament del centre".

Reorientació dels criteris d'internament

Ullo ha anunciat també que s'han reorientació els critaris d'internament d'estrangers als CIE. Segons el secretari d'Estat, des que va començar l'ant, es prioritza l'internament dels immigrants en situació irregular amb antecedents penals i policials, per tal de facilitar la seva expulsió en un màxim de seixanta dies. Aquest és un criteri que la policia espanyola ha començat a aplicar aquest 2012 per tractar amb més rigor tots els expedients. L'objectiu és ''emfatitzar i prioritzar'' que els CIE compleixin els interessos d'estat, segons Ulloa.

A més, amb els canvis en el reglament dels CIE, aquests centres passaran a anomenar-se centres d'estada controlada d'estrangers. Ulloa, que no ha lliurat cap còpia de l'esborrany que està redactant, ha dit que abans de l'estiu es calcula tenir a punt aquest text perquè entri en vigor.

Durant el 2011, dels 1.942 ingressos, uns 1.500 (949 expulsions ordinàries i 690 expulsions qualificades) van acabar en expulsió. Durant el primer trimestre del 2012, s'han fet 394 ingressos, i 22 expulsions ordinàries i 193 de qualificades; és a dir, el percentatge d'expulsions és més alt, tal com preveu el ministeri.

Ulloa ha recordat que un dels punts importants és delimitar les funcions dels policies que treballen als CIE, que se centraran únicament en les tasques de seguretat i vigilància, mentre que la prestació de serveis –és a dir, en les hores d'oci i cultura dels interns– es confiarà a les ONG i altres entitats col·laboradores.

A més, Ulloa ha dit que es preveu millorar la formació dels policies que treballen als CIE per aconseguir que portin a terme adequadament la seva feina en els centres.

No s'augmentarà l'assistència mèdica

El nou reglament no preveu més cobertura mèdica per als interns, que actualment consta d'un professional mèdic de 8 del matí a 22 de la nit, i d'un telèfon d'assistència durant la nit. Segons Ulloa, el servei que es presta actualment és equiparable al que reben les persones del carrer, i considera que no seria ''lògic que el servei sanitari fos superior al servei del qual gaudeixen els nacionals''. Ulloa ha afegit que l'atenció d'urgències preveu una ambulància que triga només deu minuts a desplaçar-se al centre.

Negació de maltractaments i tortures

Tant la policia espanyola com Ulloa s'han mostrat ferms a defensar la inexistència de tortures i maltractaments als CIE de l'estat espanyol. Tot i reconèixer que hi ha hagut denúncies, els responsables dels CIE defensen que les circumstàncies dels interns fan que, en ocasions, recorrin a l'autolesió per aconseguir allargar la seva estada al CIE i retardar, en conseqüència, la seva tornada al país d'origen.

Visita històrica de la premsa a un CIE

La visita d'aquest dilluns al CIE de la Zona Franca es pot considerar històrica perquè mai fins ara s'havia deixat entrar fins a les estances dels interns els mitjans de comunicació. La policia ha obert les portes a una part de les instal·lacions, de manera que fotògrafs, càmeres de televisió i periodistes han pogut comprovar les condicions amb què viuen els interns, sempre enmig de reixes.

Els interns conviuen en habitacions d'entre 4 i 6 persones, en funció de la superfície de la sala. En les habitacions que han deixat obertes a la premsa es podien veure detalls de la vida dels interns com roba estesa, llibres que llegeixen, estris d'higiene personal o pintades en àrab a parets i sostres. Els lavabos, també comunitaris, estan fora de les habitacions.

El locutori, les sales de visita o les sales de biblioteca i escriptura són espais comunitaris, juntament amb el menjador, on els interns es desplacen a la una i a quarts de vuit, per dinar i per sopar. Els encarregats de la cuina asseguren que s'hi menja bé i variat, i que mai no s'hi cuina porc perquè molts dels interns són musulmans. S'asseguren que, en general, els interns mengin el que necessiten i, en casos concrets, se'ls serveix més quantitat, han explicat els responsables del centre.

stats