S'arxiva el procediment d'expulsió de la dona hondurenya que va denunciar agressions

La dona continua en una situació irregular que "ha de regularitzar"

La Delegació del govern espanyol al País Valencià ha arxivat el procediment d'expulsió obert a la dona hondurenya que va denunciar el 3 de maig l'agressió d'un home a la comissaria de Xirivella, una localitat pròxima a la ciutat de València. Segons ha informat l'ONG València Acull, la resolució que va rebre la víctima, amb data de 6 d'agost, proposa "l'arxivament final" de l'expedient sancionador, tot i que "es desconeix el contingut de l'informe policial en què va fonamentar la seua decisió". Malgrat tot, fonts de la Delegació del govern expliquen que la dona continua en la mateixa situació i que "ha de regularitzar-la".

L'entitat València Acull assegura que la mesura s'ha adoptat per la "contundent reacció ciutadana" en resposta a l'actuació policial i "als successius pronunciaments per part de les autoritats donant suport a aqueixa forma de conducta". A banda de les mostres de rebuig d'ONGs, formacions polítiques com Unides Podem han mostrat el seu rebuig presentant a les Corts una proposició no de llei per reclamar al ministeri de l'Interior que paralitzés el procés i que no s'obrin expedients d'expulsió a persones que denuncien un delicte, "tal com ja es fa amb les víctimes d'explotació sexual, laboral i de violència de gènere".

Amb el mateix to es va pronunciar l'Ajuntament de Xirivella, amb l'aprovació d'una moció que reclamava l'arxivament de la causa, amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podem, l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra de PP. L'última mostra de suport va ser la del Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, que va recomanar al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que dicti "les instruccions precises per assegurar que les persones estrangeres en situació irregular que són presumptes víctimes d'un delicte puguen formular denúncia, sense que se'ls derive, per aquesta causa, a la incoació d'un procediment sancionador que comporte la seua expulsió del territori nacional".