Societat 12/12/2014

La producció científica de Catalunya es manté tot i la davallada del 19% dels recursos per a la investigació

Les universitats catalanes demanen tornar a les inversions del 2010 i alerten del possible ''retrocés'' si no es reverteix la tendència

Acn
2 min

BarcelonaLa recerca a Catalunya manté els nivells tot i la davallada d'inversió. Un informe de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques demostra que entre el 2011 i el 2012, les universitats i centres de recerca van perdre un 19% del seus recursos, i que en canvi, continuen representant més del 50% de la producció científica del país, una xifra però que ha disminuït una mica entre el període 2007 i 2011. Les partides de fons públics competitius han passat de 201 a 155'5 MEUR, i els fons captats per via no competitiva, bàsicament privats, han passat dels 76'4 MEUR als 68'7. Pel que fa a les concessions de l'European Research Council (ERC), per milió d'habitant, Catalunya té una taxa de l'1'73%, per sobre de França o Alemanya i molt per sobre de l'estat espanyol.

Amb aquestes xifres damunt la taula des de l'ACUP s'ha volgut defensar la gran tasca que universitats i institucions de recerca per continuar situant Catalunya líder a l'estat espanyol i aconseguint que representi el 0'7% de la producció científica del món, bona part feta amb col·laboració internacional. L'impacte de la producció en relació al PIB i a la despesa en R+D, Catalunya se situa al nivell de països com Bèlgica o Gran Bretanya.

Malgrat tot, els rectors de les universitats públiques catalanes han alertat que si la tendència de disminució de pressupostos no reverteix, es corre el risc de caure en un ''retrocés''. Roberto Fernández, president de l'ACUP, ha assenyalat que són conscients de la conjuntura econòmica però que no entenen que la situació sigui ''per quedar-se'' sinó que es fixa l'objectiu de recuperar la inversió en investigació i recerca als nivells que hi havia el 2010.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha fixat la inversió privada com a principal repte de les universitats catalanes. Castellà ha felicitat als investigadors i ha situat la producció científica catalana entre les més eficients perquè produeix ''10 vegades més'' del que se li suposaria per població, i defensa que ''cap altre àmbit de la societat'' té aquests resultats. Però tot i això, Castellà repta al teixit industrial a invertir en recerca a Catalunya, i ha recordat que durant la crisi, aquest tipus d'inversió ha caigut en picat.

Per Castellà, dos terços de la inversió haurien de ser privats. Per Castellà, transformar en innovació és un repte de les universitats però també del teixit econòmic que volen potenciar aquesta innovació. Considera que la universitat ha de ser l'element clau de ''competitivitat'', entenent que la competitivitat és la capacitat de generar ''prosperitat i benestar'' als seus ciutadans.

Segons els indicadors de l'ACUP, la transferència de coneixement ha suposat uns ingressos de gairebé 71 MEUR. La creació d'spin-off s'ha situat en 118, i s'han potenciat 63 càtedres empresa actives. La sol·licituds de patents prioritàries va créixer el 2012 un 33%, fixant-se en 113 demandes, que malauradament no van arribar a estendre's internacionalment.

stats