El professorat de la UB se suma a la vaga dels estudiants d'aquest dijous

Els docents protesten per la seva "extrema" precarietat laboral i també mostren el seu rebuig al decret universitari de Wert del 3+2

 

 

L'Assemblea de Professorat Reclamant de la Universitat de Barcelona (APR-UB) se sumarà aquest dijous  a la vaga convocada pels estudiants per denunciar les "condicions d'extrema precarietat laboral de prop d'un 40% de la plantilla de personal docent i investigador".

Els professors, que han anunciat que també participaran en la manifestació estudiantil convocada per a aquell mateix dia, han denunciat que a la UB "hi ha un abús de la figura de professor temporal que reverteix en una situació laboral precària i insostenible".

Un centenar de professors de la UB reivindiquen "salaris justos i dignificació de les condicions laborals del professorat associat, a través de la creació de places apropiades al treball estructural que realitzem".

També reclamen la "fi de la temporalitat injustificada i la possibilitat de continuar la nostra carrera acadèmica en condicions dignes, tant per al professorat associat com per al professorat lector".

Segons els professors, molts docents cobren sous "per sota del llindar de la pobresa".

El 2013, a la UB hi havia 2.092 professors associats, un 40% de la plantilla. Un professor associat que realitzi la meitat de la docència (120 hores) que un professor titular (que guanya uns 2.500 euros el mes), cobra només 338 euros nets el mes i si fa tres quartes parts de la docència d'un titular (180 hores), cobra 500 euros el mes, segons els reclamants.

"A més d'aquesta brutal discriminació salarial, cal tenir en compte que els contractes són semestrals o anuals i la incertesa de l'acomiadament per la via de la no renovació plana cada setembre, fins i tot per a qui, en contra del dret laboral més bàsic, es troba en situació de temporalitat després de més de 10 anys sent contractat per fer la mateixa feina", afegeixen els docents.

L'assemblea de professors també ha denunciat que el professorat lector "s'està trobant que quan acaba el seu contracte de 5 anys té tancat l'accés a una plaça d'agregat o de professor titular, tal com s'havia compromès el rectorat, i està anant a parar al carrer o sent contractat de nou amb contractes molt més precaris".

Els professors han decidit sumar-se a la vaga estudiantil també per expressar el seu "rebuig frontal a l'aprovació del decret del 3 + 2, que suposarà encara un pas més en el procés elitista i de privatització que ja fa anys que està transformant el model d'universitat pública en detriment de les classes treballadores".

Els professors exigeixen "el compromís del rector de la UB, Dídac Ramírez, de no aplicar la reforma del 3 + 2 (reducció dels graus a 3 anys més dos de màster), i l'adopció immediata de mesures per detenir l'agudització del procés elitista i mercantilització de la universitat, entre elles, una baixada substancial del preu de la matrícula".

Igualment demanen reprendre les negociacions entre l'equip rectoral i el comitè d'empresa "per regularitzar el fals professorat associat".

Més continguts de