Societat 16/05/2012

Un programari informàtic permet predir els riscos de caure en depressió

L'eina OPTIMI té en compte variables fisiològiques i psicològiques i aconsegueix una fiabilitat del 85%. La segona fase del projecte preveu oferir al pacient un tractament 'on-line' per prevenir la depressió i fer front a l'estrès

Salvador Almenar
2 min

València p { margin-bottom: 0.21cm; } El projecte OPTIMI ha aconseguit desenvolupar un prototip que permet prevenir a les persones del risc de caure en depressió. Aquesta eina informàtica, que ha estat desenvolupada per l'empresa Everis conjuntament amb les universitats Jaume I de Castelló, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, està basada en l'estudi d'un conjunt de variables fisiològiques i psicològiques, utilitzant tècniques d'intel·ligència artificial. D'aquesta manera, els indicadors són recollits en una base de dades i analitzats per predir si una persona té risc de caure en depressió. Després dels estudis realitzats amb ciutadans xinesos, suïssos i espanyols, Everis ha conclòs que els resultats obtinguts tenen un 85% de fiabilitat.

Aquest sistema parteix de la premissa que les malalties mentals tenen el seu origen en les capacitats de l'individu per fer front a l'estrès. El prototip presentat aquest matí a València està pensat com una eina 'on-line' que permeti a tothom tenir accés a un tractament psicològic. La metodologia d'aquesta eina consisteix en la recollida de dades mitjançant uns sensors que documenten aspectes com l'activitat física o el ritme cardíac i la resposta a uns qüestionaris de caràcter psicològic. Tots aquests paràmetres s'introdueixen al programari i se li retorna al pacient els resultats.

En aquests moments ja s'està fent l'estudi de camp de la segona fase del projecte, que té com a objectiu desenvolupar un sistema 'on-line' per prevenir la depressió i aprendre a fer front a l'estrès, utilitzant tractaments preventius basats en la Teràpia Cognitiu Conductual Informatitzada (CCBT) i els sensors d'ús domèstic dissenyats a OPTIMI. Els resultats que obtinguin de l'aplicació d'aquest sistema seran presentats abans de final d'any i si aquest són favorables poden “obrir les portes a la creació d'un sistema capaç d'oferir prediccions en el camp de les malalties mentals i oferir un tractament preventiu i personalitzat”, segons ha assenyalat la coordinadora del projecte, Catalina Jiménez.

stats