Societat 19/07/2012

La prohibició dels líquids als avions s'allarga fins al 2014

Laia Forès
1 min
Un agent de seguretat identifica passatgers en el control de seguretat d'un aeroport.

BRUSSEL·LESLa prohibició d'embarcar als avions amb líquids, escumes o gels a l'equipatge de mà -una mesura per evitar atemptats terroristes- tenia com a data de caducitat l'1 d'abril del 2013 a la Unió Europea, segons la llei comunitària. A partir d'aquesta data, els aeroports comunitaris havien d'estar equipats amb nous dispositius per detectar si un líquid és innocu o és una substància perillosa, fet que permetria tornar a autoritzar els líquids a l'equipatge de mà.

Ahir, però, la Comissió Europea va anunciar que l'any que ve els escàners dels aeroports encara no estaran preparats per posar fi a les restriccions i allarga almenys fins al gener del 2014 la vigència de la mesura. "Suprimir la prohibició l'abril del 2013 podria suposar un risc operatiu sobretot per la magnitud del canvi", afirma Brussel·les en un comunicat. És la segona vegada que s'ajorna la supressió de les restriccions i ara Brussel·les ho justifica assegurant que el risc dels líquids explosius "encara és significatiu". Proposa que, a partir del 2014, la prohibició se suprimeixi progressivament, en diferents fases que no especifica. La decisió, a més, s'ha pres a partir d'un informe que no s'ha fet públic.

Les restriccions dels líquids es van introduir el 2006 arran d'un complot detectat per la policia del Regne Unit per atemptar contra avions civils mitjançant artefactes explosius líquids.

stats