Què pot costar que el TC tombi la prohibició taurina?

El Govern va indemnitzar Balañá amb 330.000 euros, però el propietari de la Monumental ho va considerar insuficient. En total hi ha sis processos judicials pendents de resoldre's al TSJC

La prohibició taurina decretada pel Parlament portava associat el pagament d'indemnitzacions als interessats que es van quedar sense poder desenvolupar la seva activitat. Així ho reconeixia la mateixa legislació catalana del 2010, que també subratllava que aquestes indemnitzacions s'havien de fixar 'a posteriori'. Seguint aquest procediment, la Generalitat va rebre fins a 29 peticions de compensació econòmica, entre d'altres dels propietaris de la plaça Monumental -el grup Balañá-, organitzadors de les curses de braus - Funciones Taurinas, SA-, però també empreses de transport de bestiar, un equip mèdic, una agència de comunicació i publicitat, dues ramaderies especialitzades, toreros i altres membres del sector.

Ara bé, la Generalitat només va reconèixer una reclamació, la que va presentar el grup Balañá. Ho va fer el maig del 2014, i la va xifrar en 329.698 euros. Balañá demanava 10 milions i va recórrer la decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). De fet, la petició de compensacions que va fer el sector taurí era molt més elevada. Segons un estudi fet per ells mateixos, el cost de la prohibició s'havia de situar per sobre dels 300 milions d'euros, una quantitat que el Govern va considerar desorbitada des del principi.

Més enllà de si les corrides de toros tornaran o no a Catalunya, fonts del departament d'Economia de la Generalitat han explicat aquest dijous a l'ARA que Balañá no és l'únic que va recórrer aquesta decisió. Hi ha 5 reclamacions més, 6 en total, a l'espera de ser resoltes pel TSJC. La decisió del Tribunal Constitucional d'aixecar la prohibició catalana, previsiblement, hauria d'ajudar a desencallar la resolució d'aquestes demandes.

Més continguts de