Societat 14/01/2012

El projecte de pista d'esquí de Barcelona presumeix d'autosuficiència energètica

A.g.m.
2 min

BARCELONAL'empresa holandesa Snowworld planejava construir una pista d'esquí coberta a la zona del Fòrum, però la incorporació al projecte de l'estudi barceloní B01 Arquitectes va provocar un canvi d'ubicació i de model energètic. Els impulsors proposen ara que la instal·lació es construeixi a la Zona Franca i aprofiti la central de gas natural liquat del port perquè el refredament no impliqui cap cost energètic. A més, plaques fotovoltaiques permetrien que la instal·lació fos autosuficient energèticament.

L'arquitecte holandès Sander Laudy, soci de B01 Arquitectes i principal artífex del replantejament, defensa amb convicció que "la qüestió de la sostenibilitat és el que legitima aquest projecte". Laudy explica que el gas natural es transporta en estat líquid i a molt baixa temperatura i que al port es reconverteix en gas. Això provoca un refredament de l'aigua del mar. "Estem refredant el mar", s'exclama abans de demanar que aquest refredament deixi d'estar desaprofitat.

L'arquitecte matisa que la xarxa per reciclar el fred és un projecte de l'Ajuntament que ja està en marxa i que és independent de la possible construcció de la pista d'esquí, que en cas de materialitzar-se seria un més dels equipaments beneficiats.

Dues pistes d'esquí i dues de gel

La instal·lació tindria dues pistes d'esquí: una de dificultat mitjana de 300 metres de longitud, i una per a principiants de 100 metres de longitud. Aprofitant el buit generat per la inclinació, també s'hi inclourien dues pistes de patinatge sobre gel amb capacitat per a 3.000 persones en total. A més, hi hauria una pista de cúrling i un hotel de tres estrelles amb 100 habitacions.

Sander Laudy destaca que el propietari de Snowworld és un apassionat de l'esport i que tots els centres de l'empresa estan enfocats a la pràctica esportiva, a diferència d'instal·lacions similars com la dels afores de Madrid, situada en un gran centre comercial. D'aquesta manera, la pista està dissenyada per poder acollir competicions com la Copa del Món d'esquí o la Copa del Món de snowboard . En uns Jocs Olímpics d'Hivern no podria acollir competicions perquè no tindria capacitat per a públic, però podria formar part de la candidatura com a pista d'entrenament. "Seria una pista blava però compliria les exigències de la Federació Internacional d'Esquí", argumenta Laudy, que afegeix que el projecte té el suport de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, que ja ha provat amb èxit les instal·lacions de Snowworld.

L'obra tindria un cost total de 40 milions d'euros, que assumiria de manera íntegra Snowworld. Els impulsors del projecte demanen, però, que l'Ajuntament requalifiqui els terrenys i els llogui a un preu molt menor de l'habitual, a banda d'agilitzar tràmits administratius. Argumenten que es generarien 250 llocs de treball fixos, i que en cas de celebrar-se competicions oficials podrien arribar a ser 400 de manera puntual.

stats