El projecte de pisos de luxe en una cala a Palamós pot acabar als jutjats

La plataforma Defensem la Pineda d'en Gori denunciarà l'Ajuntament, que defensa que les obres tenen els permisos en regla

El polèmic projecte de construcció d'apartaments de luxe en una cala de Palamós va camí de topar amb els tribunals. La plataforma Defensem la Pineda d'en Gori ha anunciat que denunciarà l'Ajuntament de Palamós per haver atorgat la llicència a un promotor privat, una constructora suïssa, per aixecar almenys dos edificis amb 48 apartaments en un espai qualificat de Bé Cultural d'Interès Nacional.

L'associació titlla "d'escandalosa" l'actitud del govern municipal i l'acusa d'haver "amagat informació" tant a la plataforma com als veïns de la població. El portaveu de Defensem la Pineda d'en Gori, Pau Bosch, ha declarat a l'agència ACN que portaran el cas al TSJC perquè consideren que la decisió del govern de Palamós incompleix la llei de patrimoni cultural perquè la tala d'arbres i l'edificació "pertorba la visualització del bé".

El consistori, però, defensa i assegura que tots els permisos "estan en regla" i que si no permeten l'obra s'haurà d'indemnitzar la constructora. Les feines estan a punt de començar després que s'hagi tramitat el permís perquè la constructora –suïssa però de capital català– posi en marxa aquest projecte que ha de tenir enllestit l'estiu del 2019. Aquesta és la previsió que anuncia la immobiliària encarregada de comercialitzar els futurs pisos, Lucas Fox, que els ven com a apartaments a primera línia de mar a un preu a partir dels 305.000 euros.

Risc d'un tercer edifici

L'associació que s'oposa al projecte ho fa al·legant que es tracta d'un espai emblemàtic i protegit. El recurs que preparen vol aturar la tala d'arbres amb què ha de començar el projecte. "Ara estem reunint diners i tenim previstes diferents accions per poder fer front a totes les despeses judicials que suposi la querella", ha explicat el portaveu de la plataforma.

Els opositors alerten que la intenció és construir-hi un tercer edifici malgrat que d'entrada només es parlava de dos blocs amb 24 apartaments cadascun. Bosch assegura que el permís municipal contempla la possibilitat d'aixecar-ne un altre "encara més a prop del mar". La plataforma alerta de les presses del consistori en tot el procés: "El més normal és tenir un projecte d'urbanització i després el permís d'obres, però aquí ho han donat tot al mateix moment".

Fonts del consistori asseguren que estan "tranquils", ja que tots els permisos "estan en regla" i tenen el vistiplau tant de l'administració municipal com de la Generalitat. A més, recorden que si el consistori bloquegés l'operació, obligaria a indemnitzar la constructora, un fet que, asseguren, endeutaria el municipi.

El consistori tampoc coincideix amb la plataforma en el tema dels edificis que es construiran. Els contraris al projecte asseguren que el pla en contempla tres, mentre que l'Ajuntament diu que només en seran dos i que compleixen tots els requisits necessaris. Cada bloc el conformen 24 apartaments de luxe a partir de 305.000 euros.

A més, des del consistori recorden que gràcies a la modificació que es va fer el 2013 del Pla d'Ordenament Urbanístic Municipal (POUM), Palamós va recuperar la part més costanera de la Pineda d'en Gori i en va prohibir l'edificació.

Més continguts de