Societat 04/07/2012

Un projecte pilot identifica els primers casos de mort sobtada per causes genètiques

Els cardiòlegs calculen que el 30% tenen aquest origen, però fins ara no existia cap protocol per detectar-les, avisar les famílies i prevenir nous casos

Auri Garcia Morera
1 min
INVESTIGAR PER SALVAR  El doctor Ramon Brugada treballa des de la genètica per reduir el nombre de víctimes per mort sobtada.

L'Hospitalet de LlobregatUn projecte pilot nascut el mes d'abril ja ha permès identificar els primers casos de mort sobtada a causa de mutacions genètiques, segons ha explicat aquest dimecres en la presentació pública del projecte el cardiòleg Ramon Brugada. Des de l'abril fins ara l'Institut de Medicina Legal ha fet arribar als metges un total de 30 mostres, de les quals n'han analitzat nou i han detectat mutacions genètiques en tres. En els pròxims dies, amb la instal·lació d'instruments d'anàlisi més ràpids, s'incrementarà la velocitat de processament de les mostres.

Tal com va avançar l'Ara a l'abril, els forenses s'han aliat amb els cardiòlegs per detectar si les morts sobtades sense causa són per causes genètiques i, en cas que sigui així, avisar les famílies per prevenir nous casos. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha explicat aquest dimecres que "els jutges hem autoritzat el protocol que per recollir les mostres i per informar les famílies", cosa que fins ara no es feia. Ramon Brugada ha destacat la importància d'aquest protocol "per garantir que les famílies no es perdin en el sistema".

stats