Societat 20/08/2013

Fan explotar el projectil de la Guerra Civil trobat al Port de la Selva

Han calgut dues descàrregues d'explosiu per aconseguir neutralitzar totalment l'artefacte

Acn
2 min

El Port de la SelvaEls bussejadors de la unitat de mesures contra mines de l'Armada i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han fet detonar aquest dimarts al migdia el projectil de la Guerra Civil que uns banyistes van trobar diumenge a només cinc metres de la costa a una cala del Port de la Selva (Alt Empordà). Els especialistes han hagut de fer tres intents i dues detonacions d'explosiu per aconseguir neutralitzar totalment l'artefacte perquè amb la primera explosió havien quedat restes de càrrega explosiva. El projectil, de petites dimensions, feia 55 centímetres de llargada, tenia un calibre de 75 mil·límetres i la càrrega d'explosiu era de 500 grams.

Els bussejadors han fet una primera immersió a les nou del matí, per comprovar quin tipus de projectil era i avaluar quina era la millor manera de neutralitzar-lo. Segons ha detallat el subtinent els bussejadors de MCM, José Miguel Simón, es tracta d'un projectil tipus Ansaldo de la Guerra Civil de 55 centímetres de longitud, un calibre de 75 mil·límetres i que tenia una càrrega explosiva de mig quilo. Un cop feta aquesta avaluació, els diversos grups que han intervingut s'han reunit per detallar l'operatiu. Cap a les 11 del matí, han fet un primer intent de neutralització de l'artefacte. Mentre els bussejadors han col·locat la càrrega a l'artefacte, efectius de l'Armada s'han situat al penya-segat proper per col·locar-hi el receptor i estendre el fil detonador.

Han fet una primera detonació que ha aconseguit eliminar part del projectil, però no tot. Per això, han situat una segona càrrega per tornar a detonar l'artefacte i aconseguir neutralitzar-lo totalment. "Ha sortit tot perfecte, hem fet una baixa detonació per minimitzar l'impacte ecològic, que és del que es tracta, ha afirmat el subtinent Simón.

Al llarg de tot el matí, i fins a quarts de dues quan han aconseguit neutralitzar l'artefacte, l'accés a la zona ha estat restringit. Per mar, una llanxa del Servei Marítim de la Guàrdia Civil ha controlat que cap embarcació ni banyista s'acostés a la zona de perill.

stats