MEDI AMBIENT
Societat 18/03/2014

Els propietaris de boscos demanen bonificacions fiscals per netejar-los

L’origen de l’incendi de Vall-llobrega va ser una negligència accentuada per un bosc massa brut

Albert Solé
3 min
INCENDI CONTROLAT  Ahir al vespre els bombers van donar per controlat l’incendi del Baix Empordà.

Barcelona“L’estat del bosc era un polvorí”. Així van definir ahir els alcaldes els boscos de l’àrea de Vall-llobrega, Calonge i Palamós, que entre diumenge i dilluns va cremar més de 300 hectàrees. Aquesta zona va ser una de les més afectades per la gran nevada del 8 de març del 2010, on van caure molts arbres pel pes de la neu. Tot i l’esforç dels agents rurals i de molts veïns, que van anar a netejar aquest bosc durant les setmanes posteriors, no es va poder completar la feina. L’últim incendi del Baix Empordà se’n va aprofitar, fruit d’una combinació fatal: calor prematura, la negligència del propietari d’un mas que divendres va cremar els matolls del voltant de casa seva i no es va assegurar que estiguessin apagats, i un sotabosc massa brut.

“El foc de Vall-llobrega és un accident per la crema d’uns matolls, i d’accidents d’aquests n’hi haurà de manera recurrent a Catalunya. Però si aquest foc es troba un bosc net i ben gestionat, l’efecte de l’incendi és molt menor”, explica Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, l’associació que agrupa els propietaris de boscos. El gran problema és que el 80% dels boscos catalans estan en mans privades i als propietaris no els surt a compte netejar el bosc. De fet, hi perden diners.

Com que la política de subvencions públiques està tendint a zero, des del Consorci Forestal proposen que hi hagi bonificacions fiscals a les inversions per la conservació dels boscos. En aquests moments al Congrés de Diputats s’està tramitant la modificació de la llei bàsica forestal (43/2003) i en el nou redactat s’hi diu que el bosc és una infraestructura verda que s’ha de conservar de manera sostenible. “El problema és que la llei no preveu cap compensació”, apunta Rovira, secretari general del Consorci. Per aquest motiu, la Confederació d’Organitzacions de Selvicultors d’Espanya (COSE), de la qual el Consorci Forestal de Catalunya és membre del consell de direcció, ha presentat al·legacions a la llei precisament per dotar d’eines aquesta declaració d’intencions. La proposta és que les inversions i despeses en finques forestals desgravin un 30% en la quota de l’IRPF i l’impost de societats.

El Consorci calcula que això tindria un efecte positiu en les arques públiques per la generació de llocs de treball i activitat econòmica. “Segons les nostres estimacions, amb una bonificació del 30% es doblaria la inversió en neteja dels boscos, i l’administració s’estalviaria molts costos en l’extinció d’incendis”, afirma Joan Rovira, que troba una desproporció que es gastin quatre vegades menys diners en prevenció que en la campanya d’extinció.

Rehabilitar habitatges amb fusta

Des de la Generalitat es veu amb bons ulls aquesta proposta de bonificació. “Però l’estem estudiant per si és viable econòmicament”, apunta Antoni Trasobares, director general del Medi Natural i Biodiversitat. El Govern ha fet una aposta per la biomassa per a usos tèrmics -calefacció i aigua calenta- en la lluita contra els incendis per aprofitar la fusta dels boscos. Els propietaris es queixen que encara no els surt a compte perquè els paguen molt poc per la fusta, però Trasobares afirma: “A mesura que es consolidi l’ús de la biomassa el preu pujarà”. Una segona estratègia que vol activar la Generalitat és que en la rehabilitació d’habitatges un percentatge s’hagi de fer -per obligació o amb incentius- amb fusta de serra dels boscos catalans. “Aquesta normativa està en un estadi primari: ho estem treballant amb l’Institut Català de la Fusta”, conclou.

stats