El tercer sector proposa que els contribuents escullin a quina entitat destinen el 0,7% de l'IRPF

Oriol Illa ha lamentat que la sentència del Tribunal Suprem deixa fora les entitats d'àmbit local

El president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, ha proposat aquest dimecres en una conferència del Fòrum Europa que els contribuents puguin triar a quina entitat volen destinar els seus impostos a la casella del 0,7% de l'IRPF en la declaració de la renda. Fins ara, el Tribunal Constitucional (TC) reconeixia la necessitat que es gestionés aquest impost des de l'àmbit autonòmic, però l'última sentència del Tribunal Suprem (TS) ha considerat, amb un canvi de la terminologia, que és el govern estatal l'encarregat de gestionar-lo.

En cas d'aplicar aquest nou criteri, només rebrien el 0,7% de l'IRPF entitats d'àmbit estatal, el que deixaria fora les entitats socials catalanes d'àmbit local, que són més del 50% del total a Catalunya, ha lamentat Illa. Durant els últims anys, Catalunya ha aportat el 25% de la recaptació estatal del 0,7% de l'IRPF per a fins socials, però només rep anualment el 14% en forma de programes socials, mentre que el 2014 va rebre 23,6 milions d'euros menys dels aportats.

La Taula, que agrupa més de 3.000 entitats, planteja que siguin els contribuents els que puguin decidir on va la seva recaptació i triar una entitat del seu entorn, "ja que al cap i a la fi són els titulars d'aquests pressupostos públics", ha dit Illa.

Davant la incapacitat de la via judicial de solucionar aquest contenciós entre l'Estat i les comunitats, que porta més de 14 sentències, el representant de les entitats ha cridat a canviar l'estratègia, sense oblidar la naturalesa social de l'impost: "Tenim la raó jurídica, però sobretot la raó social". Aquesta mesura no seria aplicable en la declaració de la renda d'aquest any, però podria plantejar-se de cara a l'exercici de 2017, i podria comptar amb l'acord d'entitats de caràcter local de la resta de l'Estat.

Illa ha defensat, també, la proposta d'una declaració negativa de la renda, una eina que permetria redistribuir la riquesa, davant un sistema fiscal en què, "després que els ciutadans hagin pagat, acaben augmentant les desigualtats". A més de millorar la transparència, a l'estar obligat tothom a fer la declaració, aquesta via permetria garantir uns ingressos mínims a les famílies i persones que han esgotat totes les prestacions socials, i no necessitaria un pressupost.

Valoració de 100 dies del Govern

Illa ha valorat positivament els primers 100 dies de mandat de l'actual Govern per la interlocució fluïda que han compartit, però ha acotat que la valoració final dependrà dels resultats i de l'impacte que hagin tingut les polítiques impulsades. "Les polítiques socials no haurien de ser una moda passatgera", ha defensat, i ha cridat a realitzar canvis estructurals, que facin que les polítiques socials no siguin només epígrafs dels pressupostos públics.

La pujada del salari mínim interprofessional "és imprescindible" per a Illa, que també ha advocat per un canvi en la llei de serveis socials que afavoreixi la concertació amb les entitats, així com la integració dels sectors social i sanitari en una sola xarxa.

Més continguts de