Desarticulen una xarxa internacional d'explotació sexual de dones a la Jonquera i n'alliberen 13

La Guàrdia Civil ha detingut una vintena de persones

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa internacional d'explotació sexual de dones que actuava a la Jonquera i ha alliberat tretze víctimes. Els captadors utilitzaven el denominat mètode 'loverboy', fent veure que s'enamoraven de les dones. Els prometien una vida millor a Espanya però quan arribaven les obligaven a prostituir-se en condicions molt precàries, amb jornades de més de catorze hores. Una gran part dels controladors eren les seves parelles sentimentals també.

En alguns casos, els explotadors controlaven fins a set dones. El benefici obtingut pels serveis sexuals s'enviava a Romania, on els responsables de la xarxa l'invertien en propietats immobiliàries. Els agents han detingut 20 persones, 18 a l'Estat, una a Romania i una altra a Portugal.

La primera denúncia

La investigació va començar el febrer del 2018 arran de la denúncia d'una víctima que va informar la Guàrdia Civil de la situació d'esclavitud que estava vivint. L'obligaven a exercir la prostitució i era controlada per diferents integrants de l'organització. Aquesta dona va ser captada en una situació d'extrema vulnerabilitat i es va veure obligada a prostituir-se en diferents països com ara França, Liechtenstein, el Regne Unit, Alemanya, Portugal i Espanya. En la captació hi van participar membres de la seva pròpia família.

La investigació i la cooperació amb Eurojust va permetre comprovar que aquest no era un cas aïllat, i que hi havia diverses víctimes captades per la mateixa xarxa. Diversos integrants es movien per Europa i per això ha sigut clau la cooperació internacional i la col·laboració amb l'Europol, ja que s'han emès diferents ordres europees de detenció i entrega.

El líder de la banda es va entregar la setmana passada en un jutjat de Figueres per la pressió policial. El jutge va decretar el seu ingrés a presó. En l'operatiu policial els agents han detingut membres que ocupaven diferents posicions dins de la xarxa. Des dels que captaven les dones fins als que les transportaven, els que les explotaven i els que s'encarregaven de blanquejar els beneficis. L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 4 de València, continua oberta.