Societat 10/10/2017

"Si una prostituta vol denunciar un robatori ha de poder confiar en la policia com qualsevol altra ciutadana"

Barcelona presenta un programa per formar policia i sanitaris en la realitat de prostitutes trans

Selena Soro
1 min
"Si una prostituta vol denunciar un robatori ha de poder confiar en la policia com qualevol altra ciutadana"

BarcelonaLa Sabrina Sánchez va arribar a Barcelona des de Mèxic fa més d'una dècada, i des d'aleshores exerceix de treballadora sexual a la ciutat. Sovint pateix una quàdruple discriminació: ser dona, trans, prostituta i immigrant. Des d'aquest dimarts l'Ajuntament de Barcelona ha engegat un programa perquè dones com la Sabrina puguin empoderar-se.

Entre les mesures del Programa Carolines –és el nom que rebien els transvestits del Raval als anys 40– hi ha la formació de la Guàrdia Urbana i dels professionals sanitaris en la realitat de les prostitutes i, en especial, de les transsexuals. "Si una prostituta vol denunciar un robatori o una agressió ha de poder confiar en la policia com qualsevol altra ciutadana", reivindica la Sabrina, que detalla que els agressors no solen ser els clients, sinó transeünts o persones que estan en contra de la seva activitat. Des que Ada Colau és al capdavant de l'Ajuntament s'han deixat de sancionar les prostitutes, però la Sabrina encara recorda quan "un sol agent multava la mateixa prostituta fins a 14 vegades, fins i tot si només baixava a llençar les escombraries". "S'ha de recuperar la confiança", ha valorat la treballadora sexual.

A través del Programa Carolines també és facilitarà assessorament legal a les prostitutes i se'ls oferirà formació i informació sobre drets bàsics, així com orientació laboral en cas que vulguin introduir-se al mercat formal. La regidora de Cicle de Vida i LGBTI, Laura Pérez, ha defensat que el govern vol fer una aposta clara per treballar les polítiques de prostitució "des de la perspectiva dels drets", i no l'ocultació o la sanció.

stats