Societat 10/07/2012

Les prostitutes de la N-II protesten per les multes que preveu la llei de carreteres

Les noies s'han concentrat a Tordera amb màscares i pancartes demanant que no s'apliqui la normativa i que es respecti la seva feina

Efe
2 min
Prostitutes a peu de la N-II al matí.

BarcelonaUna vintena de prostitutes, acompanyades per representants d'entitats socials que els donen suport i assessoren, han protestat aquest matí a la carretera N-II al seu pas per Tordera (Maresme) contra la modificació de la Llei de Carreteres, que permet multar-les per exercir a la via pública. Les dones, la majoria procedents de països de l'Europa de l'Est, s'han concentrat amb màscares i pancartes per reclamar que no s'apliqui la nova normativa i per demanar respecte a la seva feina.

Clarisa Bellocci, de l'Associació Genera, ha destacat que en la seva entitat reben moltes queixes per part de dones que exerceixen la prostitució a les carreteres catalanes.

"Denunciem que aquesta llei és una persecució policial, no hi ha un abordatge coherent, seriós i responsable de la prostitució, és a dir, només es fa una criminalització de les dones. Aquest no és el camí que des de les entitats socials volem que es faci, només es vulneren dones moltes de les quals, a més, es troben en situació de prostitució forçada", ha manifestat. Clarisa Bellocci ha destacat que tant des de la seva entitat com des d'altres com Programa Carretera han demanat al conseller d'Interior, Felip Puig, una reunió d'urgència. "El conseller no s'ha preocupat mai per consultar entitats socials especialitzades com les nostres per afrontar aquest tema. Això és una vulneració de drets constant", ha explicat Bellocci.

Bellocci ha afirmat que no poden consentir des d'un punt de vista ètic "polítiques públiques de criminalització a un col·lectiu que té uns drets reconeguts". "L'aplicació de la norma és ferotge, de falta de respecte, aquest tipus de llei arbitrària és obrir la porta als abusos", ha assegurat. Una de les prostitutes ha denunciat la "falta de respecte" amb què les tracta la policia. "No fem els nostres serveis a la carretera -ha dit-, ens amaguem, i a sobre la policia no mira si estem atenent un client, som persones, també necessitem un respecte, val que som prostitutes i no estem ben vistes per la societat, però no obliguem ningú que ens doni diners per als nostres fills". Una altra prostituta ha afegit que "no fem cap mal i no ens deixen treballar. A més, ens ha baixat la clientela des que s'aplica la nova llei, perquè els clients tenen por. Si no treballem no tenim per menjar".

Des del dia 11 de juny està en marxa l'Operació Voral, que preveu que les policies de trànsit multin prostitutes i clients que estiguin a les zones pròximes a les carreteres. La nova norma estableix que als clients se'ls multa la primera vegada que se'ls localitza, mentre que a les prostitutes es tracta d'informar-les de la nova normativa, conscienciar-les que la seva conducta és sancionable i només les multen si reincideixen diverses vegades.

stats