PROSTITUCIÓ

Les prostitutes del Raval s'organitzen en cooperatives d'estalvi comunitari

Grups de deu dones ingressen 20€ diaris en un compte conjunt que es reparteix cada setmana a una d'elles o a qui té més necessitats econòmiques

Un grup de prostitutes que treballen als carrers del barri del Raval s'han organitzat en cooperatives d'estalvi comunitari que han anomenat "La taula" i que els serveix per garantir uns diners segurs cada cert període de temps. La psicòloga social i membre de LICIT (Línia d'Investigació i Cooperació amb les Immigrants Treballadores Sexuals), Diana Zapata, ha documentat durant els últims anys aquesta pràctica d'estalvi, que les dones realitzen de forma responsable i discreta, en un treball de camp que va presentar en l'últim congrés de Femigra (Feminisme i Migració) de Barcelona. "Aquest sistema d'estalvi i repartiment monetari els permet disposar d'una font d'ingressos addicional a la feina", ha explicat Diana Zapata, que ressalta que aquesta iniciativa "ha nascut del propi grup de dones sense cap mediació institucional".

Les treballadores sexuals del Raval consumeixen, gasten i envien diners als seus països, tenen necessitats familiars, pares i fills als que cuidar, mantenir i educar i per aquestes necessitats "han dissenyat 'El Quadre' com a estratègia de supervivència i com a forma de resistència a les múltiples violències, entre elles la policial ", ha afegit Zapata. 'El Quadre' consisteix a reunir un grup de deu dones, amigues i responsables, que es comprometen a pagar 20 euros diaris al grup durant una setmana i les deu dones es numeren de l'1 al 10. Una d'elles s'encarrega de recollir els diners, que sumarà 1.400 euros en una setmana amb allò aportat per les deu dones, i l'import total es el lliurarà a la dona que figura en el número 1. Quan aquesta cobra l'estalvi acumulat per totes, passa a ser la número 10 i s'inicia la roda de nou amb la número 2.

"Aquesta roda és flexible ja que si una té una necessitat o un imprevist se salta el torn i cobra la primera", ha explicat Zapata, que ha ressaltat la gran complicitat, amistat i solidaritat que hi ha entre les treballadores sexuals del Raval. "Prima l'organització, la confiança i la cultura de l'estalvi i és un mètode molt pràctic per anticipar-se a la fragilitat de l'economia submergida". A 'El Quadre' -hi ha diversos grups de 10 dones cadascun- participen bàsicament dones espanyoles, sud-americanes, romaneses i marroquines amb un elevat grau de complicitat i responsabilitat.

D., una prostituta brasilera que treballa al Raval des de fa 10 anys, ha dit que 'El Quadre' el va iniciar una equatoriana i que hi ha sistemes semblants que funcionen entre les persones més desfavorides de països com Equador, on li denominen 'Cadena' , o a Colòmbia, on l'anomenen Natillera o a la República Dominicana, amb el nom de 'Sans'. Les dones que més ingressen poden tenir diversos números de 'El Quadre', de manera que estalvien més. És el cas d'una dona equatoriana que necessita els diners per portar els seus fills a Espanya. "Es va donar un cas en què a una de les dones li van robar, i totes les del seu 'Quadre' van acordar que els diners recollits serien per a ella", ha explicat Zapata, que ressalta que cap home participa en aquesta iniciativa invisible, ja que també permet a les dones sortir de l'explotació sexual i ser autònomes.