Societat 12/12/2016

La protecció de dades als jutjats dificulta diagnosticar la vulnerabilitat de les famílies en risc de desnonament

El Govern i el Tribunal Superior de Justícia asseguren que la llei que aprovarà la setmana que ve el Parlament permetrà agilitzar el procés

Montse Riart
1 min
Un activista de la PAH amb pancartes demanant que s'aturin els desnonaments, en una imatge d'arxiu. / ACN

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos, reconeix que el protocol signat amb l'Ajuntament de Barcelona i el Govern per atendre els casos de desnonaments de famílies amb risc de vulnerabilitat presenta "desajustos" millorables, sobretot pel que fa a l'hora de diagnosticar el grau de vulnerabilitat, perquè els jutjats estan obligats a protegir la confidencialitat de les dades de les famílies i no les poden comunicar als serveis socials.

Barrientos s'ha reunit aquest dilluns al matí amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per avaluar el funcionament del protocol, signat el 2013. Tots tres han coincidit que cal actualitzar-lo per trobar fórmules per agilitzar el diagnòstic dels casos i per trobar una sortida per a les famílies abans que siguin desnonades.

El conseller de Justícia ha explicat que la nova llei que aprovarà el Parlament el 21 de desembre -que ha de cobrir els buits dels articles de la llei d'emergència habitacional 24/2015, suspesa parcialment pel Tribunal Constitucional- "preveu" i regula un mecanisme perquè els jutjats puguin comunicar als serveis socials municipals els casos amb més antelació.

Colau ha assegurat que cal "definir millor" el concepte de 'vulnerabilitat' que recull el protocol i "ampliar-lo" perquè no deixi fora cap persona que no pugui pagar la hipoteca o el lloguer perquè no té recursos. Un dels problemes, segons l'alcaldessa, és que no es defineix prou bé com actuar en el cas d'impagament de lloguers, precisament el tipus de desnonaments més habituals actualment.

Entre gener i novembre l'Ajuntament de Barcelona ha doblat el nombre d'intervencions. S'han atès 2.191 casos de desnonaments de famílies vulnerables, que afectaven uns 6.000 veïns. En un 35% dels casos es tracta de famílies amb nens.

stats