Salut
Societat 19/02/2012

Troben la proteïna que fa créixer alguns tumors cerebrals

La descoberta, feta pel doctor Joan Seoane i el seu equip a la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, permetrà desenvolupar nous medicaments contra el càncer molt més efectius

Vicenç Moliné
1 min
La medicina personalitzada necessita una gran ventall de medicaments

BarcelonaEls tumors cerebrals tenen un nou punt feble. És una proteïna anomenada USP15 i ha sigut identificada per l'equip de Joan Seoane, director d'investigació translacional de l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron. Els estudis, fets a partir dels tumors extrets als pacients del mateix hospital, han permès veure com aquesta proteïna és la principal responsable del creixement d'alguns tumors.

Segons els resultats de l'estudi, que han aparegut a 'Nature Medicine', un 2% dels tumors cerebrals creixen induïts per aquesta proteïna, que les cèl·lules cancerígenes generen de forma desproporcionada. En condicions normals, la USP15 es troba compensada per una altra proteïna, però la mutació que desencadena el càncer pot fer que se'n produeixi més del compte i es trenqui l'equilibri, cosa que potencia el desenvolupament del tumor. Joan Seoane, que també és investigador d'ICREA, emmarca l'estudi dins el perfeccionament de la medicina personalitzada. “Hem tingut la sort que aquesta proteïna és un enzim i, per tant, podem desenvolupar medicaments per inhibir-la”, afirma.

Aquest és el següent pas que caldrà fer, trobar una manera de reduir la producció d'aquesta proteïna a les quantitats normals. D'aquesta manera, el tumor, que creix gràcies a la sobreproducció d'aquesta proteïna, acabaria desapareixent. Tot i que els medicaments no estaran llestos fins d'aquí a 7 o 8 anys, a causa de tot el procés que han de passar per poder ser administrats a humans, el doctor Seoane es mostra molt optimista amb la descoberta ja que, a part del 2% de tumors cerebrals que pot ajudar a curar, s'ha detectat la participació d'aquesta proteïna en tumors de mama o d'ovaris.

stats