Enbreu
Societat 20/02/2012

Troben la proteïna que fa créixer alguns tumors cerebrals

1 min
Troben la proteïna que fa créixer alguns tumors cerebrals

Nova via per lluitar contra el càncer

Una proteïna anomenada USP15 ha estat identificada per l'equip de Joan Seoane, director d'investigació traslacional de l'Institut d'Oncologia de Vall d'Hebron, com una nova via per lluitar contra els tumors cerebrals. A partir dels tumors extrets als pacients del mateix hospital, els investigadors han vist que aquesta proteïna és la principal responsable del creixement d'alguns tumors.

Segons els resultats de l'estudi, que han aparegut a Nature Medicine , un 2% dels tumors cerebrals creixen induïts per aquesta proteïna, que les cèl·lules cencerígenes generen de manera desproporcionada. Joan Seoane, que també és investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), emmarca l'estudi dins el perfeccionament de la medicina personalitzada. "Hem tingut la sort que aquesta proteïna és un enzim i, per tant, podem desenvolupar medicaments per inhibir-la", afirma.

Recerca en nous medicaments

Aquest és el pas següent: trobar una manera de reduir la producció d'aquesta proteïna a quantitats normals. Així, el tumor, que creix gràcies a la sobreproducció d'aquesta proteïna, acabaria desapareixent. Tot i que els medicaments no estaran llestos fins d'aquí set o vuit anys per culpa de tots els controls que han de passar, Seoane es mostra molt optimista amb la descoberta perquè, a part del 2% de tumors cerebrals que pot ajudar a curar, s'ha detectat la influència d'aquesta proteïna en tumors de mama i d'ovaris.

stats