Societat 28/05/2019

Protesta davant de Naturgy per exigir la condonació del deute energètic a famílies vulnerables

Un grup d'activistes d'Aliança contra la Pobresa Energètica s'han encadenat a la seu de l'empresa

Ara
2 min
Activistes d'Aliança contra la Pobresa Energètica s'encadenen davant l'edifici de Naturgy de Barcelona.

BarcelonaProtesta a la seu barcelonina de Naturgy, al districte de Ciutat Vella, per exigir la condonació del deute de factures pendents a les famílies en situació de vulnerabilitat. Els activistes d'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) s'han encadenat a l'edifici de la plaça del Gas aquest dimarts per exigir que l'empresa assumeixi d'una vegada per totes "la seva responsabilitat en la pobresa energètica" i permeti als ciutadans "començar de zero", sense la motxilla del deute.

Els organitzadors de l'acció expliquen que es tracta d'una "mesura de protesta per la nul·la consciència de la subministradora" envers les famílies amb deutes acumulats i, segons l'APE, l'encadenament simbolitza la condemna que aquests deutes representen per a la ciutadania en risc d'exclusió social.

Els activistes denuncien que les factures pendents són l'equivalent a unes pesades cadenes "que els impedeixen viure tranquil·lament i sense angoixes". A més, acusen Naturgy de no informar d'alternatives a moltes d'aquestes famílies –que deuen quantitats superiors als mil euros– i de fer-los contraure deutes sense tenir en compte els descomptes socials als quals podien accedir.

L'APE posa d'exemple el cas de la Vicky, que viu sola amb el seu fill de 20 anys. "Som moltes persones les que ja no podem més, les que creiem que no ha de jugar-se amb la vida de la gent i que no s'ha de fer negoci amb les necessitats més bàsiques. La llum i el gas no paren de pujar, i si no paguem és perquè no podem, no perquè no vulguem", explica la mare de família. Amb un deute al voltant dels 1.000 euros, afegeix: "Ens mereixem una segona oportunitat".

En aquest sentit, l'APE retreu a l'empresa que el seu únic objectiu fos "fer caixa" i li exigeix que esmeni el seu pla de vulnerabilitat, que qualifiquen d'"ineficaç". "Les mesures de qualsevol companyia elèctrica pel que fa a vulnerabilitat haurien de posar sempre les famílies al centre; algunes d'elles formades per gent o gran o amb menors a càrrec", conclouen en un comunicat.

stats