Societat 25/05/2016

Gràcia bull per segona nit seguida

Una contundent càrrega dels Mossos d’Esquadra evita que els manifestants tornin a ocupar el Banc Expropiat

Enric Borràs / Montse Riart
4 min
Mossos fent fora manifestants del Banc Expropiat de Gràcia, on han tornat a entrar després del desallotjament d'ahir

BarcelonaAplaudien amb les mans alçades cridant “Els carrers seran sempre nostres”. Els centenars de manifestants que van tornar a marxar ahir pel barri de Gràcia de Barcelona havien aconseguit rebentar les plaques metàl·liques amb què s’havia tapiat el Banc Expropiat. Havien recuperat l’antiga seu de la Caixa de Catalunya desallotjada abans-d’ahir, però l’alegria no va durar ni cinc minuts. Tot i que no hi havia hagut altres destrosses, una dura càrrega dels antiavalots dels Mossos va evitar que la tornessin a ocupar. Van arribar furgonetes per la travessera de Gràcia i el carrer de la Mare de Déu dels Desemparats. Els antiavalots van baixar i van atacar sense contemplacions, i van fer fora els centenars de manifestants a cop de porra.

Els Mossos d’Esquadra ja havien avisat ahir que la resposta davant qualsevol nou aldarull seria “la fermesa”. I van respondre a l’intent de tornar a ocupar el Banc Expropiat amb molta contundència. En un comunicat, els organitzadors de la protesta també havien avisat: “Entenem que hi hagi veïns que estiguin molestos amb la situació del barri i amb els desperfectes físics que ha patit, però com hem dit moltes vegades defensarem el Banc de totes les maneres possibles”.

Però després de la primera càrrega, en pocs minuts, la manifestació es va desfer, i centenars d’activistes es van repartir en petits grups per tot Gràcia. Les càrregues es van anar succeint: a la plaça de la Revolució, al carrer Tordera, al carrer Terol... Hi va haver avalots entre la plaça del Raspall i el carrer de la Providència. La manifestació, que havia començat -amb retard- passades les nou, cap a dos quarts d’onze ja només consistia en petits grups de gent corrent i intentant escapar com podia, i furgonetes dels Mossos d’Esquadra patrullant pel barri per caçar manifestants. Els antiavalots van blindar llavors els voltants de l’antiga seu de la Caixa de Catalunya de la travessera de Gràcia, que va quedar tallada.

A diferència de la d’abans-d’ahir, la protesta d’ahir havia començat més tranquil·la, sense que hi hagués un grup de desenes de persones canviant-se de roba al mig de la marxa per preparar uns avalots completament planificats. Ahir la idea era arribar al local, i reobrir-lo. Per això hi va haver menys destrosses i barricades, tot i que no en van faltar; alguns cotxes i motos tampoc es van salvar dels desperfectes. A més de Gràcia, s’havien convocat protestes als barris de Sants, Sarrià, el Raval, Sant Andreu i Sant Antoni i a les poblacions de Cornellà, Manresa i Tarragona, però els avalots es van concentrar a Gràcia.

Una dona s'aferra a una senyal de trànsit davant un agent de la BRIMO

Balanç de dilluns

Un grup de “violents organitzats” que va actuar “premeditadament”, desplegant una sèrie de “tàctiques de violència urbana” en un espai “molt curt” de temps. Així és com dibuixava ahir l’intendent portaveu dels Mossos d’Esquadra, Xavier Porcuna, les 200 persones que, segons la policia, hi va haver darrere els aldarulls d’abans-d’ahir, després de la manifestació pel desallotjament del Banc Expropiat. Porcuna no va voler assimilar els incidents del barri de Gràcia amb els que es van viure a Sants el 2014 arran del desallotjament de Can Vies, tot i que va reconèixer que hi havia “elements homogenis i tàctiques comunes”. “Són gent violenta que aprofita l’anonimat de la massa i el moment que es fa fosc per escapolir-se, amb l’únic objectiu de fer por”, assegurava Porcuna. Dilluns els “violents” van sortir de la capçalera de la manifestació. Darrere la pancarta “un grup d’unes 40 persones” es va tapar la cara amb passamuntanyes i es van tapar les vambes amb cinta aïllant negra. Mentrestant, una trentena de persones més “a la cua de la manifestació” es cobrien amb caputxes.

Els mossos van intervenir quan un manifestant va treure una serra radial i va intentar rebentar les plaques metàl·liques amb què s’havia tapiat el local desallotjat. Porcuna va voler deixar clar que l’origen dels incidents van ser les “destrosses” -contenidors i vehicles cremats i bolcats, vidres trencats i dos comerços rebentats-. Els agents van posar en marxa el canó de so i van intentar dispersar-los disparant projectils viscoelàstics o de foam. Porcuna no va saber dir quants se n’havien disparat, però va assegurar que eren els “estrictes”. Per la banda dels manifestants, els van respondre llançant “llambordes, pedres, ampolles de vidre”. També van ruixar una de les furgonetes policials amb dissolvent, per “intentar cremar-la”, un mètode que la policia no s’havia trobat fins ara, va admetre amb preocupació Porcuna, que va insistir que el dispositiu policial va ser molt “curós”, i que només va actuar quan era imprescindible.

Hi ha opinions molt diferents, com ara la de la CUP, que parla d’“actuació desproporcionada” i ha demanat la dimissió del director general de la Policia, Albert Batlle, i la dissolució dels antiavalots. Els organitzadors de la manifestació asseguraven a través de Twitter que abans-d’ahir hi va haver una cinquantena de manifestants ferits i lesionats. El col·lectiu antirrepressiu Alerta Solidària va anunciar, pel mateix canal, que entre els ferits n’hi havia quinze per trets de foam i que ahir a l’Hospital de Bellvitge intentaven reconstruir el dit a un manifestant, que tenia “l’os i els tendons destrossats” per l’impacte d’un projectil viscoelàstic. A cinc més els projectils de foam els havien tocat al cap. A la policia només els constaven 14 agents ferits, el més greu amb un trau al cap. Tot això va ser abans-d’ahir. Avui caldrà sumar-hi els ferits d’ahir.

Dilluns els Mossos d’Esquadra van detenir un jove per haver cremat un contenidor. Després d’una nit als calabossos de la comissaria de les Corts, ahir el van deixar en llibertat amb càrrecs, pendent que el jutge el citi a declarar. A la motxilla li van trobar “material pirotècnic”. La policia el culpa d’un delicte de desordres públics. La investigació continua oberta.

L’Ajuntament de Barcelona xifrava ahir els danys dels aldarulls de la primera nit en 60.000 euros, comptant només els béns públics: dos cotxes de BCNeta amb els vidres trencats, un d’incendiat, nou contenidors cremats, 22 de bolcats, vuit papereres trencades, diversos pilons i senyals pintats i un pot de pintura abocat a la via pública. De moment el consistori no ha decidit si es personarà com a acusació.

stats