Una anàlisi de sang pot predir infarts fins a tres anys abans

L'estudi se centra en pacients amb hipercolesterol i un alt risc cardiovascular

Una anàlisi de sang que mesuri les microvesícules -un component que alliberen les cèl·lules i que augmenta davant la presència de situacions patològiques- pot servir per predir els infarts fins a tres anys abans que succeeixin. És la conclusió de l’estudi presentat ahir al Congrés Europeu de Cardiologia de Barcelona de les investigadores Lina Badimon i Teresa Padró a l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars.

El nou biomarcador, però, només servirà per als pacients amb hipercolesterolèmia familiar i un alt risc cardiovascular. Segons va explicar Padró, l’estudi pretén determinar per què hi ha pacients amb hipercolesterolèmia que pateixen malalties cardíaques i n’hi ha que no. “És molt difícil de predir quan un pacient tindrà un esdeveniment isquèmic (la disminució transitòria o permanent del reg sanguini en una part del cos), ja que els marcadors actuals són poc sensibles. És un dels principals problemes que tenim en l’àmbit de les malalties cardiovasculars”, va remarcar Padró.

El risc en adolescents

D’altra banda, ahir investigadors de l’Hospital Josep Trueta de Girona van presentar un estudi que demostra la necessitat de fer electrocardiogrames a tots els adolescents. Segons el cardiòleg que ha liderat la investigació, Ramon Brugada, de la mateixa manera que les vacunes es posen a tots els joves de manera sistemàtica, també s’haurien de fer aquestes proves que determinen si hi ha alguna alteració cardíaca que pot derivar en una patologia greu o una mort sobtada en un futur.

Per fer l’estudi, s’han analitzat els resultats de les proves a més de 1.200 estudiants de quart d’ESO dels centres del Pla de l’Estany durant cinc anys. D’aquests, deu joves presentaven alteracions en el ritme cardíac. Actualment només es fan electrocardiogrames als esportistes federats.

Més continguts de