EDUCACIÓ
Societat 15/02/2012

Un article d'Espinàs sobre la propina centra la prova d'avaluació de quart d'ESO de català

Els exercicis de matemàtiques afrontaven qüestions pràctiques, com triar el millor preu a l'hora de canviar uns pneumàtics

Sònia Sánchez
2 min
Alumnes fent les proves d'avaluació a l'institut la Sedeta de Barcelona

BarcelonaEls 64.000 alumnes catalans de quart d'ESO han començat aquest matí les primeres proves d'avaluació d'aquest grau que fa la Generalitat per saber el nivell que tenen els estudiants d'aquest cicle. La prova de català ha tingut tres preguntes, una de les quals inclou un article de l'escriptor Josep Maria Espinàs titulat 'La sempre discutida propina', publicat a 'El Periódico'. Els alumnes han hagut de respondre una quinzena de preguntes sobre aquest text.

La prova també ha tingut un altre text: 'Consells per obtenir bones fotos', sobre el qual els alumnes han hagut de respondre 12 preguntes. L'última part de l'examen ha estat una redacció que han hagut d'escriure els estudiants i en la qual ha hagut d'expressar la seva opinió sobre la propina, el tema de l'article d'Espinàs.

Els alumnes de l'institut La Sedeta de Gràcia han sortit de l'examen convençuts que ha estat força "fàcil", tot i ser "més difícil" que les proves que han fet de prova durant la setmana passada. El departament d'Ensenyament va posar a disposició dels centres exemples d'examen, i els alumnes han pogut practicar, però la prova real ha estat un pèl més complicada, tot i que no prou perquè cap alumne la considerés en cap cas difícil.

"La que sí que serà difícil serà la de matemàtiques", diu Anna López, del grup B de quart d'ESO, abans d'entrar a l'examen, basant-se en els exemples practicats a classe, "amb moltíssimes preguntes i problemes". Però la prova de matemàtiques tampoc ha estat difícil, han comentat, perquè finalment només ha tingut deu activitats, però amb tres o quatre preguntes.

En aquest segon examen, els alumnes han hagut de resoldre problemes de tipus quotidià com triar el millor preu per a uns pneumàtics en cas que s'haguessin de canviar les rodes del cotxe familiar. En una altra activitat, es demanava als alumnes que calculessin el preu i el consum de benzina per a un viatge familiar d'estiu en cotxe. Calcular amb una equació els beneficis que obtindria un grup de música amb la venda de samarretes era una altra de les activitats.

Arran de la possible abolició de quart d'ESO per l'ampliació del batxillerat, aquest matí, entre els passadissos dels instituts, molts professors es plantegen l'eficàcia d'aquesta prova, que és possible que es faci aquest any per primera i última vegada.

Entre avui i demà, els estudiants posaran a prova les competències en català, castellà, llengua estrangera i matemàtiques. Aquest dimecres, afronten la primera part de les proves. Demà divendres, es fa la segona, amb els exàmens de llengua estrangera i castellà.

stats