TARDA DE CAVALCADES
Societat 04/01/2011

Tot a punt per a l'arribada dels Reis

Les principals ciutats catalanes rebran Ses Majestats amb cavalcades que cada any se superen. Una de les novetats sonades serà l'espectacle dels patges reials a Girona, amb tirolines incloses.

Marta Bausells
3 min
Ajudant del Mag Maginet, un dels patges reials que aquests dies han recollit cartes per als Reis a Cornellà.

BarcelonaJa falten poc més de 24 hores per a un dels moments més esperats de l'any pels nens catalans: la Cavalcada dels Reis d'Orient, potser només superada pel moment d'obrir els regals l'endemà.

Les carrosses es preparen amb guarniments cada any més sofisticats que l'anterior, i les 40 tones de caramels -la majoria aptes per a celíacs- que es llançaran demà a Catalunya ja estan llestes. Fa dies que els patges reials recullen les cartes dels nens, i l'espera va acabant-se.

Els Reis arribaran per terra, mar i aire a les capitals de demarcació, demostrant que segueixen tenint el do de la ubiqüitat. Barcelona es prepara per rebre'ls al Moll de la Fusta a les 17 h, on desembarcaran, si el vent bufa bé, del pailebot Santa Eulàlia , una embarcació que data del 1918 restaurada pel Museu Marítim. L'alcalde, Jordi Hereu, els rebrà i els lliurarà el pa i la sal com a símbol d'acolliment i hospitalitat, i la clau que obre les portes de tota la ciutat.

La novetat principal serà que tota la cavalcada tindrà una composició musical pròpia, del músic José Manuel Pagán, i un guió unificat de l'escriptor David Cirici. "Serà com un sol espectacle itinerant", diu Marta Almirall, cap del departament de festes de l'Institut de Cultura. Hi haurà quatre carrosses per a companyies de teatre, dansa i circ, una amb la presència del Mag Lari. "Les cançons seran fidels a la història de l'estel d'Orient i els tres Reis", explica Almirall.

Cavalcada centenària i televisiva

A Tarragona, la cavalcada celebrarà els seus cent anys d'existència amb tres carrosses noves i la restauració de les antigues. Els participants podran lluir una de les 4.000 corones que s'hauran fabricat en un taller previ al Parc del Nadal, i que també es repartiran durant la cavalcada.

Els Reis arribaran en vaixell cap a les 18.15 h al moll de la Costa, on els saludaran les sirenes dels vaixells i la pirotècnia. A les 19 h començarà la cavalcada a la plaça dels Infants, i s'acabarà a la plaça de la Font, on els rebrà l'alcalde. Serà retransmesa en directe per TV3.

Tirolines a l'Onyar

Girona serà la ciutat amb la novetat més espectacular: acrobàcies i tirolines. Per demostrar que els Reis poden arribar a totes les llars, mentre vagin baixant del campament cap al carrer General Mendoza -el principi de la cavalcada-, a les 17 h, els regals aniran caient per una tirolina que creuarà el riu Onyar des de la muralla fins a l'edifici del Bolet -el més alt de la ciutat-, i ompliran les carrosses. El mateix es farà en una altra tirolina a la plaça del Vi -final del recorregut-, on fonts de l'Ajuntament diuen que potser també hi baixaran patges.

Mentre transcorri la cavalcada, pel recorregut habitual, alguns patges escaladors pujaran pels edificis simbolitzant que tots els nens rebran regals.

Els Reixos arriben per l'aire

El recent estrenat aeroport d'Alguaire rebrà Ses Majestats en la seva arribada a Lleida. Volaran cap allà en tres avionetes reials, que aterraran pels volts de les 17 h i seran rebuts per l'alcalde, Àngel Ros.

Els Reixos , com els anomena molta gent a Ponent, començaran la cavalcada a les 18 h. Aniran des de la plaça Ramon Berenguer fins a la plaça de Sant Joan.

Ara només cal anar preparant l'aigua, el pa i les mandarines -al gust de cadascú- per als camells i els patges, i grans dosis de paciència per als pares en una nit que, probablement, serà curta.

stats