TRADICIONS CULINÀRIES
Societat 29/01/2012

Tot a punt per a les millors calçotades

Thaïs Gutiérrez
2 min
BRASA, CALÇOTS I VISITANTS 
 Una imatge de l'última edició de la festa del calçot de Valls, en què es fan tot tipus d'activitats relacionades  amb aquest menjar.

A Valls, avui, tot està a punt per ingerir tants calçots com sigui possible. La gran Festa de la Calçotada, que dóna el tret de sortida oficial a la temporada, arriba a la seva 31a edició i els organitzadors esperen més de 40.000 persones de tot arreu disposades a menjar tant com puguin.

Els calçots, diuen els experts, seran de primera qualitat, perquè la meteorologia ha acompanyat des de l'agost -quan es planten- fins a finals de la tardor, i això ha permès que la collita sigui "excepcional", tal com assegura Rafel Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la festa d'avui. Castells apunta que la indicació geogràfica protegida (IGP) de Calçots de Valls comercialitzarà enguany uns nou milions d'aquestes cebes, una xifra molt similar a la de l'any passat. Si a això hi sumem els que es comercialitzen a fora de la IGP s'arribarà, segons els seus càlculs, als 40 milions de calçots comercialitzats. "Vivim una època molt bona, en què anar a fer calçotades s'ha posat de moda i cada any hi ha més gent que s'hi apunta", explica Castells. Enguany les previsions de la Cambra de Comerç de Valls són que entre el novembre i l'abril passin més de 350.000 persones per l'Alt Camp a fer calçotades, i hi deixin uns 15 milions d'euros, una xifra que no ha parat de pujar en els últims anys. "Aquesta és la nostra principal temporada turística", explica el secretari de la cambra. Sebastià Banús, de la indicació geogràfica protegida Calçots de Valls, confirma que ja fa un mes que ha començat la demanda per fer calçotades.

100 anys de tradició

Banús explica que aquesta tradició té més de cent anys a la zona de Valls, però la manera moderna de fer calçotades, convertides en sortides amb amics i família, expressament per anar a menjar calçots, van començar a produir-se de manera massiva a la dècada dels noranta. "Llavors vam viure un increment molt important de visitants i de consum de calçots, i, de mica en mica, això ha anat creixent fins al boom que s'ha viscut en els últims vuit anys", explica. Els calçots, a part de ser un aliment molt gustós, són molt apreciats com una de les hortalisses estrella de la dieta mediterrània. Segons un estudi del departament d'enginyeria agroalimentària de la UPC, aquest aliment té unes importants qualitats antioxidants i, segons la metgessa nutricionista Pilar Senpau, té molta vitamina E, que va molt bé per combatre l'envelliment prematur i l'estrès. A més, també és un aliment ideal per als que pateixen hipertensió, perquè és molt ric en potassi, un element que ajuda a alliberar els líquids que el cos reté en excés. La doctora Senpau destaca que també són molt bons per a gent que pateix osteoporosi, ja que, "com tots els aliments de color blanc, són rics en calci i estan indicats per a dones en edat de menopausa i adolescents en edat de créixer". Però les bondats no s'acaben aquí: els calçots també són una de les verdures més depuratives.

stats