Societat 22/02/2021

A Barcelona una quarta part de la gent gran viu sola

Les dones tenen més sensació de soledat i menys qualitat de vida que els homes tot i viure més anys

Maria Ortega
3 min
La soledat,  la malaltia dels avis d'avui

BarcelonaLa soledat en la vellesa té cara de dona a Barcelona. D'entrada, perquè les dones tenen una esperança de vida sis anys més llarga que la dels homes (86,7 anys i 80,7), però també perquè elles manifesten més sensació de necessitar companyia que no pas ells i perquè els homes tendeixen a participar més en activitats comunitàries. El darrer informe sobre la salut de Barcelona evidencia que la població de més de 64 anys a la ciutat ha marcat un rècord, amb prop de 350.000 persones, que representa un 21% de la població. La ciutat s'envelleix i, en paral·lel, ha assolit un pic en el volum de gent gran que viu sola: prop de 90.000 persones. A banda de la sensació de soledat que manifesten el 30,5% de les dones d'aquesta franja d'edat i el 16,6% dels homes -asseguren que han trobat a faltar companyia durant l'últim any-, també els sacseja la vulnerabilitat econòmica. El 40,5% de les dones d'edat avançada i el 30% dels homes arriben amb dificultats a final de mes.

Les dones, a més, tenen més mala salut percebuda: el 46,2% diu que es troba malament i el 44,5% assegura sentir dolor. També són les dones les que consumeixen més fàrmacs. Tant ansiolítics, somnífers i antidepressius (37,2%) com polimedicació (26,6%). La prevalença de problemes de salut físics i psicològics augmenta a mesura que les persones envelleixen i en totes les franges d'edat és més alta per a les dones. "Globalment, les condicions de vida i l'estat de salut de les persones grans és pitjor entre les dones", recull l'informe que avui han presentat la regidora de Salut i Envelliment, Gemma Tarafa, i la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell.

Una quarta part de la gent gran viu sola a Barcelona

Tenint en compte les dades, Tarafa ha remarcat que un dels objectius del mandat serà fer una ciutat més "amable" per a la gent gran. La regidora ha avançat que es treballarà en línies d'acció com millorar l'accessibilitat, fomentar l'intercanvi intergeneracional de coneixement o innovar en formes d'habitatge pensades per a persones grans, com el cohabitatge, que fomenta les relacions entre veïns i el sentiment de pertinença.

Pel que fa a les causes de mort prematura -abans dels 70 anys-, l'informe evidencia que entre els homes puja el suïcidi, que se situa com a segona causa, per darrere del càncer de pulmó, i desbanca les malalties isquèmiques del cor. Pel que fa a les dones, el càncer de mama ocupa el primer lloc i, de fet, només ho va deixar de ser el 2015, quan el va desbancar el càncer de pulmó. El suïcidi ocupa la tercera posició en el rànquing de mort prematura de les dones.

Baixen els embarassos adolescents

Les últimes dades també mostren que han disminuït els embarassos i els avortaments en adolescents. El 2018 es van quedar embarassades 529 embarassos noies d'entre 15 i 19 anys (taxa de 16 per 1.000), vuit menys que l'any 2017. I 382 d'aquests embarassos van acabar en un avortament. Des del 2013 es manté una tendència a la baixa tan dels embarassos com dels avortaments (el 72% del total) en adolescents. Però també cau la natalitat en general: el 2018 van néixer 13.172 nadons de dones de 15 a 49 anys, 694 menys que l'any anterior.

Més infeccions de transmissió sexual

D'altra banda, tot i que es manté la tendència a la baixa de les infeccions per VIH -el 2018 n'hi va haver 371-, creixen les infeccions de sífilis (22,3% més), gonocòccia (22,7% més) i clamídia (44,1% més). "Una mala notícia", segons ha reconegut la regidora de Salut, que s'ha marcat el repte d'estendre a més escoles els programes de salut sexual i reproductiva. L'objectiu del mandat és arribar a la meitat dels centres.

La qualitat de l'aire suspèn però millora a les superilles

Barcelona continua superant de llarg els màxims de contaminació de l'aire contemplats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El 2018,a les estacions de trànsit s'ha superat de mitjana en un 20% el límit de diòxid de nitrogen (NO2) i en un 30% el de les partícules PM10. De fet, com ja passava l'any passat es calcula que hi va haver 351 morts atribuïbles a una exposició excessiva a les partícules. Els mesuraments que fa l'Agència de Salut Pública han constat que a les noves zones pacificades, com les superilles, s'hi detecta una disminució de les emissions contaminants. Segons ha avançat Tarafa, s'estima una baixada del 33% de N02 i del 4% pel que fa a les partícules, tot i que els resultats de les medicions es detallaran més endavant i encara no ha transcendit quins efectes tenen les pacificacons en els carrers que passen a concentrar més trànsit. Tarafa també ha avançat que es treballa per reduir la contaminació acústica a la ciutat. Segons l'informe,el 56% dels barcelonins estan exposats a nivells de soroll que superen el límit recomanat per l’OMS durant el dia, que és de 55 dB.

stats