Societat 27/02/2011

"Ens hem quedat sense full de ruta i el país no té política forestal"

Units El Consorci Forestal de Catalunya és l'organisme que agrupa els propietaris forestals del país. El seu secretari general analitza les necessitats dels amos dels boscos

Albert Punsola
2 min

De qui són els boscos catalans?

El 80% dels boscos són privats, un 16% pertanyen als ajuntaments, i el 4% restant correspon de la Generalitat.

¿Com valora la política forestal de les tres últimes dècades?

Als anys 80 es va començar fent unes lleis innovadores que marcaven unes línies molt positives però que no es van desenvolupar. El resultat és que ens vam quedar sense un full de ruta clar i ara encara estem igual. Catalunya no té política forestal.

¿Els propietaris privats tenen prou recursos per fer-se càrrec del bosc de la manera més adequada?

No. Estem gestionant menys del 20% dels boscos. Tot parteix d'una gran confusió. Com que domina una mentalitat urbana, una idea molt generalitzada és que la natura no cal tocar-la o fer-ho el mínim possible. Però en realitat els boscos que tenim són el resultat de l'acció humana; són poc naturals.

La funció econòmica ha d'estar necessàriament integrada a la gestió del bosc, però ¿avui són rendibles els boscos catalans?

Hi ha un problema històric. La fusta havia estat el combustible tradicional fins que amb l'arribada del petroli es va veure desplaçada. Una sortida per la fusta era el paper i el conglomerat però, més recentment, amb la globalització, aquesta via es va acabar. Per tant, ens vam quedar sense mercat per a la fusta. I això fa que la superfície forestal creixi de manera desordenada.

Quina és la solució?

La rendibilitat és possible, però no de manera automàtica. El bosc és un actiu a llarg termini si es fan les coses ben fetes. Ara mateix molta gent gaudeix del bosc amb esports d'aventura, passejades, recol·lecció de bolets. Es pot dir que s'han socialitzat els beneficis del bosc i se n'han privatitzat els costos. El que caldria fer és posar un preu a tot aquest valor perquè hi hagués un retorn envers el bosc mateix. Hi ha altres fórmules complementàries. Per exemple, si es diu que qui contamina paga, és lògic que qui ajuda a descontaminar cobri. Cal recordar que els boscos són grans captadors de CO . I, des d'aquest punt de vista, generen importants beneficis a la societat.

Amb el nou Govern confia que canviarà alguna cosa?

De moment estem esperançats. D'entrada, el tema forestal ha passat a dependre del departament d'Agricultura i això ho valorem molt positivament.

stats