SOCIETAT
Societat 01/12/2011

Un jutge investiga els comandaments de Mossos pel desallotjament de plaça Catalunya

Segons els fets que destaca la interlocutòria d'admisió a tràmit, els acampats van rebre un "tracte intimidatori, amenaçador i vexatori" per part dels Mossos durant les càrregues del passat 27 de maig la plaça

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona ha obert una investigació contra el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, i l'ex-tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Assumpta Escarp, per l'operació policial i les càrregues del passat 27 de maig a l'acampada d'indignats de plaça Catalunya.

La investigació es dirigeix també contra el responsable del dispositiu d'ordre públic a Barcelona dels Mossos d'Esquadra, Antoni Antolín; contra un cap dels antiavalots, David Bordas; així com contra els guàrdies urbans i policies autonòmics que puguin resultar-ne responsables, per possibles delictes contra drets fonamentals, com el de reunió.

Segons els fets que relata el jutge a la interlocutòria d'admisió a tràmit de la querella –interposada per una cinquantena d'indignats–, els acampats van rebre un "tracte intimidatori, amenaçador i vexatori" per part dels Mossos, que fins i tot els van prohibir anar al lavabo i menjar.

Diu que els serveis de neteja no van tenir cura a l'hora d'amuntegar en els camions el material informàtic dels acampats, que després va quedar al dipòsit municipal del Sot de Migdia a la intempèrie i sense que la majoria es poguessin recuperar.

"La reacció dels agents va ser violenta. Van colpejar persones que estaven en actitud pacífica, malgrat els precs perquè aturessin els cops i la profusió d'expressions vexatòries", diu la interlocutòria, que també destaca que els agents no anaven identificats, per ordre dels seus superiors. Malgrat això, alguns agents van ser fotografiats, com dos dels querellats, Antolín i Bordas.

El jutge, que ha pres declaració a 48 querellants i ha vist els reportatges gràfics presentats, creu que els fets "imposen" la investigació per una presumpta vulneració del dret fonamental a la llibertat de reunió. "La investigació se situa bàsicament en l'àmbit dels delictes relatius a l'exercici dels drets fonamentals, així com en l'àmbit dels il·lícits contra la integritat corporal, el patrimoni i les persones", conclou.

El jutge no és competent per investigar el conseller d'Interior, Felip Puig, contra qui també anava dirigida la querella.

120 ferits

La intervenció policial a la plaça Catalunya, que els indignats interpreten com un intent de desallotjament encobert, va mobilitzar un ampli dispositiu d'antiavalots dels Mossos i agents de la Guàrdia Urbana per facilitar les tasques de neteja de l'espai de l'acampada per les brigades municipals.

Els prop de 200 indignats que dormien a la plaça es van negar a abandonar-la i, al cap d'unes hores, eren prop d'un miler les persones que es concentraven a la plaça en suport dels acampats.

Els Mossos d'Esquadra van carregar contra els manifestants, en una operació que es va saldar amb més de 120 ferits. L'anomenada "operació de neteja", que Interior va dir que havia pactat amb l'Ajuntament de Barcelona, va donar imatges de manifestants ferits que van donar la volta al món i va desencadenar una pluja de crítiques contra el conseller, Felip Puig, que va defensar el dispositiu i va atribuir els incidents a la violència d'alguns concentrats.

stats