Societat
Societat 30/10/2011

Un estudi qüestiona l'efecte dels iogurts probiòtics a l'organisme

Segons la investigació, els bacteris ingerits no modifiquen el comportament dels organismes preexistents al sistema digestiu

Ara
1 min

Un estudi sobre iogurts probiòtics i bacteris "saludables" apunta que l'efecte que tenen sobre l'organisme és mínima. La investigació publicada a Science Translational Medicine (i a la revista Nature) i finançada per l'Institut Nacional de Salut dels Estats Units i Danone Research, revela que les bactèries ingerides no substitueixen les preexistents als intestins dels consumidors.

Nathan McNulty, microbiòleg de la Universitat de Washington a Missouri, va iniciar la investigació amb parelles de germans bessons que van consumir dos iougrts diaris que contenien cinc varietats de bacteris. Després, l'equip va seqüenciar l'ADN dels bacteris presents a les deposicions dels voluntaris, un anàlisi que va permetre concloure que els microbis del iogurt no havien reemplaçat els preexistents al sistema digestiu dels bessons ni els havien fet mutar.

Els resultats no han sorprès Jeffrey Gordon, director de l'estudi. "Els vam donar força bacteris al total de bessos, que alberguen desenes de trilions de microbis als seus intestins", ha explicat.

L'experiment també es va provar en ratolins gnotobiòtics, que contenen quinze espècies de microorganismes que es troben als intestins humans, amb resultats similars: els bacteris del iogurt no van canviar la composició dels organismes originals. Malgrat tot, va augmentar l'activitat dels gens que transformen els bacteris en carbohidrats.

L'estudi arriba després que hagin augmentat les crítiques i els controls per part de l'Agència de Seguretat Alimentària Europea envers els productes alimentaris que afegeixen ingredients per fer els productes més saludables. Els beneficis per la salut dels productes probiòtics són difícils de provar, segons Gordon. Diferents experts en microbiologia defensen que és aviat per treure conclusions i que cal aprofundir en la recerca.

stats