Societat 15/09/2011

Fer campana al gimnàs per menjar xocolata, increïble però sa

La culpable que puguem deixar de córrer per menjar-nos una xocolatina és l'epicatequina, una substància del cacau que provoca "la mateixa resposta muscular que l'activitat física"

Redacció
2 min
Rajola de xocolata negra

BarcelonaQue la xocolata podia ser substituta d'algunes coses ja ho sabíem. No obstant, en el cas del sexe la podríem considerar més aviat una cura pal·liativa que no pas un substitutiu. Ara, però, ens hem assabentat que pot substituir també coses que ens costen més de fer: l'esport. Això no vol dir que ja no faci falta aixecar-nos del sofà, però ja podem autoesgrimir-nos arguments científics per gaudir del plaer de menjar cacau en estat pur.

Els mitocondris de les nostres cèl·lules responen igual davant d'una estona d'exercici que menjant-nos petites quantitats de xocolata negra. L'epicatequina és la substància, continguda en el cacau, que fa que els nostres músculs reaccionin de la mateixa manera davant de l'exercici físic que de la ingesta de xocolata negra. Els mitocondris, que són els responsables de la respiració de les nostres cèl·lules, són productors de l'energia que finalment nosaltres gastem, i es veuen estimulats per l'epicatequina. Per això, tant si els exercitem fent esport com si els estimulem a través de menjar xocolata, els efectes són similars.

Aquestes afirmacions sorgeixen de l'estudi que el Dr. Moh Malek ha realitzat amb ratolins durant 15 dies a la Universitat de l'Estat de Wayne, a Detroit. Entre les seves conclusions destaca que "els mitocondris produeixen energia que és utilitzada per les cèl·lules del nostre organisme. Per tant, com més mitocondris fabriquem més energia es produeix en el nostre cos i més capacitat de treball tenim".

És a dir, com explica Malek, "l'exercici aeròbic, com córrer o anar en bici, se sap que augmenta el nombre de mitocondris en les cèl·lules musculars", cosa que, com assenyala l'estudi, també passa amb la ingesta de xocolata negra, que produeix la mateixa resposta "sobretot en el cor i en els músculs esquelètics".

Les conclusions d'aquest estudi les han publicat el Dr. Malek i el seu equip a la revista especialitzada Journal of Physiology, en la qual afirmen que els agradaria que els seus estudis fossin efectius "per combatre el desgast muscular relacionat amb l'edat".

stats