SOCIETAT
Societat 01/08/2011

El Ramadà, en ple agost: no tothom espera la calor

Els musulmans afronten el dejuni el mes més calorós. Els temporers i els paletes són els que tenen més dificultats. Guia per entendre el Ramadà en dotze punts

Sònia Sánchez / Isaac Salvatierra
3 min
Un pilar de l'islam El mes de dejuni del Ramadà és una de les pràctiques més importants de la religió musulmana, integrada per uns 1.600 milions de persones al món. Totes, com aquests creients de la mesquita del Raval, hi són cridades des d'avui.

BarcelonaNo tothom vol que aquest mes d'agost torni a fer el temps de sempre, amb més estones de sol i més calor per poder recuperar les hores de platja perdudes durant aquest atípic juliol. Aquest dilluns ha començat el Ramadà. Cau en ple agost i els musulmans que han començat el dejuni preferirien que el temps del juliol s'allargui. Durant el Ramadà, els musulmans deixen de menjar i beure durant el dia, i això complica les coses per als treballadors, sobretot els que treballen a ple sol.

1- El novè mes és Ramadà

Ramadà és el novè mes del calendari lunar musulmà, que arrenca l'any 622 del còmput cristià, el de l'hègira. El dejuni en aquest mes "és una ordre d'Al·là i una purificació".

2- En què consisteix

Més de mil milions de musulmans de tot el món deixen de menjar i beure des que surt el sol fins que es pon. A banda de no ingerir res, tampoc poden fumar, perfumar-se i mantenir relacions sexuals durant el dia. Quan cau el sol, la ruptura del dejuni acostuma a tenir caràcter festiu, amb reunions familiars i lectures conjuntes de l'Alcorà. És un mes de reflexió i pregària.

3- Sempre hi ha excepcions

Només estan exempts del dejuni els menors d'edat, els malalts, els ancians, les dones embarassades o en etapa de lactància i les que tenen la regla.

4- 40 dies sense menjar?

És una de les falses creences. La majoria de la població no musulmana creu que el Ramadà és un dejuni estricte. Cada nit, es trenca el dejuni amb l'iftar, un àpat lleuger que precedeix el sopar. Molts musulmans també es lleven d'hora per esmorzar abans que surti el sol.

5- Per què es fa el dejuni?

Els musulmans creuen que el dejuni és, sobretot, un mètode d'auto purificació. Creuen que una persona que no menja ni beu res entén millor el valor dels aliments i les penes que passen els qui no en tenen. A més del factor místic de relació amb Déu, el Ramadà prepara el cos per a les penúries.

6- Compensa qui es penedeix

Cadascú gestiona el seu dejú i si per motius de força major no el pot fer un dia, el compensa. Els que no dejunen intencionadament i després se'n penedeixen poden compensar-ho dejunant dos mesos seguits o donant menjar a 60 pobres.

7- Oració per trencar el dejú

A les cinc oracions diàries obligatòries per als creients musulmans, durant el mes del Ramadà se n'hi afegeix una altra, la que serveix per trencar el dejú. Té uns versicles propis i s'acostuma a fer en família un cop ja s'ha post el sol.

8- 300.000 musulmans a Catalunya

El Consell Islàmic de Catalunya diu que és impossible saber quants dels 300.000 musulmans que viuen a Catalunya seguiran el dejuni. "Aquest és una pràctica molt personal i el seu seguiment depèn del grau de la fe i de compromís amb la religió de cadascú", diu el portaveu del consell, Mohamed Haloul.

9- Fa menys calor, i això és bo

El mal temps d'aquestes dies pot ajudar a beneficiar els musulmans que facin el dejuni. Els temporers de Lleida són els que ho passen pitjor. En feines al sol en època de calor cal beure uns 200 centilitres d'aigua cada tres hores. Això dificulta el compliment del dejuni. De tota manera, el Consell Islàmic adverteix que quan un treballador "es mareja o el seu cos entra en crisi, passa a ser un malalt i, com a tal, exempt de dejú".

10- Poden plegar una hora abans

Tret dels temporers –perquè aquests dies hi ha molta feina recollint la fruita– els cambrers o els paletes musulmans poden plegar durant el Ramadà una hora abans de la posta de sol, gràcies a un acord entre l'Estat i la Comissió Islàmica d'Espanya. Com que no fan el descans per menjar, acostumen a treballar les mateixes hores.

11- Els joves també el fan

Els joves comencen a fer dejú des de la pubertat, tot i que alguns escullen fer-ho abans. Aquest article de The New York TimesThe New York Times explica com viuen el Ramadà un grup de joves nord-americans. Juguen a bàsquet a mig gas perquè no es poden hidratar.

12- Pels qui viatgin aquests dies als països musulmans

A les zones turístiques no és difícil trobar restaurants oberts per fer algun mos a plena llum del dia, segons explica lainformación.com. Cal vigilar, però, perquè alguns serveis –els bancs, els museus– poden canviar els horaris habituals. Durant els dies del Ramadà es relaxa la pressió dels venedors ambulants. El trànsit també millora.

stats