Unes 200.000 rates viuen a les clavegueres de Barcelona, segons un estudi

És la primera investigació d'aquestes característiques en una gran ciutat a Espanya

Al voltant de 200.000 rates viuen al clavegueram de Barcelona, segons un estudi de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el primer d'aquestes característiques que es fa en una ciutat espanyola, que adverteix que aquests animals poden transmetre malalties infeccioses als humans.

L'ASPB acaba de presentar les conclusions del primer cens de rates de claveguera en una gran ciutat a Espanya, que també és un dels primers a Europa, en el marc del projecte BCNRats, que pretén conèixer i ponderar els riscos associats a les rates per establir estratègies de vigilància i control. La metodologia que han utilitzat els tècnics de l'ASPB i de l'empresa Lokímica consisteix en dividir els més de 900 quilòmetres de xarxa de clavegueram visitable de la ciutat en trams de 90 metres i col·locar a cadascuna d'aquestes seccions 30 trampes de captura, que van revisar durant quatre nits consecutives.

L'estudi, que es va dur a terme entre el desembre del 2016 i el novembre del 2017 i els resultats del qual s'han presentat a la sessió científica mensual del juny de l'ASPB, ha evidenciat una mitjana d'11,24 rates capturades en cada tram, cosa que resulta en una estimació de 106.739 rates, com a mínim, a la xarxa visitable del clavegueram, que puja a més de 200.000 si considerem la xarxa no visitable.

No obstant això, la tècnica de control de plagues de l'ASPB, Sandra Franco, ha alertat que "la xarxa no visitable té unes característiques diferents de la visitable i això dificulta l'extrapolació". Segons el responsable del servei de vigilància i control de plagues urbanes de l'ASPB, Víctor Peracho, el 2014 hi va haver un increment "considerable" de rosegadors a la capital catalana -un 24% respecte a l'any anterior- que atribueix a una "explosió demogràfica cíclica de l'espècie".

Més concentració als carrers estrets

Un segon estudi de l'ASPB ha provat que el nombre de connexions dels claveguerons i els embornals afavoreixen la incidència de les rates de claveguera, ja que "suposen una aportació d'aliment, aigua, refugi i punt de sortida a l'exterior".

Franco ha afegit que "com més densitat de població i més estret sigui el carrer, més rosegadors tindran tendència a concentrar-s'hi i aquests també busquen espais amb àrees verds, ja que són el seu hàbitat natural, perquè la claveguera només és un refugi".

"De moment, aquests factors identificats no són eliminables i fa falta investigar-ne més", ha reconegut Franco, que ha recordat que el pròxim estudi el dedicaran al cens de rates en superfície. L'ASPB també ha comprovat que les rates que habiten a la claveguera de Barcelona no són resistents a rodenticides (pesticida que s'utilitza per matar rosegadors), una cosa que no passa en algunes poblacions d'Europa, els EUA i el Canadà, on aquests animals estan modificant el seu genotip per un possible abús d'aquest raticida.