@ara_castells
Societat 17/06/2019

La recessió castellera revaloritza les construccions de nou pisos

Els Minyons de Terrassa completen a Berga el tres però només carreguen el quatre

Efren Garcia
3 min
El tres de nou amb folre que els Minyons de Terrassa van aixecar diumenge durant la Diada dels Quatre Fuets de Berga.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va afegir-se dissabte al selecte grup de formacions que ja han dibuixat l’aleta a algun castell de nou pisos aquesta temporada. Els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls van provar de mantenir el ritme, però les dues agrupacions van pagar un preu alt per fer-ho possible; els egarencs van fer llenya després de carregar el quatre folrat, mentre que els vallencs van deixar el tres a mitges. Ja fa anys que el nombre de quatres de nou amb folre ha disminuït sensiblement respecte als tresos que es porten a plaça. Al començament el motiu es va atribuir a l’arribada de les construccions de gamma extra, però a poc a poc les colles han anat mostrant més problemes per dominar aquesta estructura. El cas va arribar fins al punt que membres d’agrupacions punteres van començar a apuntar en to distès que el castell de gamma extra havia de ser el quatre. Aquest any només un de tots els que s’han provat ha arribat a bon port.

Deixant de banda l’afirmació, la desacceleració d’aquesta temporada ha posat en evidència la dificultat d’alçar construccions de nou pisos. Cada cop costa més mantenir un flux constant de participants als assajos i a les actuacions, i quan el volum de camises es redueix el llistó sembla més alt. Enguany només són cinc les agrupacions que han assolit algun castell de nou pisos, mentre que l’any passat ja n’eren vuit. L’efectivitat també ha disminuït de forma preocupant; si, a aquestes altures de temporada, l’any 2018 sumaven un total de dinou castells de nou pisos amb una infal·libilitat gairebé absoluta -només un intent carregat-, enguany s’han aconseguit descarregar poc més de la meitat dels que s’han intentat.

La mostra d’aquest cap de setmana és un clar exemple d’això: mentre la Colla Jove Xiquets de Tarragona estrenava dissabte la vint-i-quatrena plaça de nou de la ciutat de Barcelona (el castell de Montjuïc) descarregant el tres folrat, la Joves Xiquets de Valls coronava el mateix castell a casa després d’un intent desmuntat i ho feia analitzant les fotografies del moment de la caiguda. Diumenge els Minyons van consolidar el tres a Berga, però van fer llenya del quatre després de l’aleta.

És obvi que enguany el ritme ha disminuït i això ha afectat totes les colles de la mateixa manera. L’inici de temporada irregular i les caigudes recents han fet que formacions com la dels Castellers de Vilafranca o la dels Castellers de Sants aixequessin el peu de l’accelerador. Els penedesencs van rodar dissabte les estructures bàsiques de vuit i van estrenar un castell com el dos de vuit folrat que altres anys ja dominaven amb solvència. Els barcelonins no van poder passar del quatre de vuit en la diada de l’aniversari dels Castellers del Poble Sec.

La frenada ha arribat fins i tot a grups en plena projecció. Després d’uns anys molt dolços, els Moixiganguers d’Igualada han vist truncat el seu camí en l’inici d’aquest curs. Dues caigudes consecutives de tres de vuit, una a Sant Quintí de Mediona i l’altra a Valls tot just aquest dissabte, ja han començat a mostrar els seus efectes. Diumenge van haver de desmuntar el quatre de vuit, si bé el van poder descarregar en el segon intent. A la Garriga, els Xics de Granollers van desmuntar dos cops el quatre de vuit, i una vegada el cinc de set. Una altra formació que no troba el seu camí amb la serenitat necessària és la dels Xiquets de Tarragona, que en la diada de germanor només van poder carregar el quatre de vuit tot i haver completat sense incidències el tres. Els èxits del cap de setmana han sigut per a les colles més modestes.

stats