El jutge reclama una fiança de 3 M€ a García Prieto i els seus fills pel cas FECAC

La investigació per esbrinar si l'expresident de l'entitat es va embutxacar diners de la Feria de Abril supera ja els tres anys

El jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona ha imposat una fiança de 3 M€ a l'expresident de la FECAC, Francisco García Prieto, i els seus dos fills, Francisco i Manuel, en el marc de la investigació del cas FECAC, segons detalla la resolució judicial a la qual ha tingut accés l'ACN. El cas, encara en fase d'instrucció, va esclatar el desembre del 2013 quan un grup de directius de l'entitat van denunciar davant la fiscalia presumptes irregularitats comptables relacionades amb l'organització de la Feria de Abril de Barcelona. Segons la investigació, García Prieto s'hauria embutxacat 1,7 M€ en conxorxa amb diversos empresaris. Se l'acusa d'administració deslleial, falsedat documental, disposició fraudulenta de béns, apropiació indeguda i frau en l'obtenció de subvencions.

Segons detalla la interlocutòria del jutjat d'instrucció, la petició de fiança és de 2,5 M€ per a García Prieto i de 500.000 euros per als seus dos fills, presumptament implicats també en la trama. En cas que no dipositin la fiança, avisa el jutge, s'acordarà l'embargament dels béns necessaris per intentar cobrir aquesta quantitat.

L'acusació de la fiscalia, que ha sigut una de les parts que ha demanat al jutge la imposició d'aquestes fiances, explica que una de les pràctiques il·legals en què haurien participat García Prieto i els seus dos fills va ser el desviament de fons provinents de la gestió de les barres de la Feria de Abril cap a una empresa familiar.

La denúncia també descriu altres operacions fraudulentes, com la falsificació de factures en connivència amb terceres empreses per tal d'apoderar-se de les subvencions de diverses administracions públiques, així com l'existència de transferències i pagaments amb targetes de crèdit no justificats.

Guerra oberta entre la FECAC i Andacat

Es dona la circumstància que l'actual direcció de la FECAC, hereva del mandat de García Prieto, va demanar que la Fundació FECAC –ara refundada com a Andacat– també diposités una fiança com a responsable civil subsidiària dels delictes comesos per García Prieto, que va ser, alhora, president de la FECAC i de l'antiga fundació.

El jutge, però, ho ha desestimat i deixa la fundació al marge de la investigació. Segons argumenta en el seu escrit, la petició de la FECAC és, a més, "sorprenent" perquè hi hauria inclús "més motius" per reclamar aquesta fiança a la mateixa FECAC: "La majoria d'actuacions fraudulentes que s'atribueixen a Francisco García Prieto les hauria comès en nom de la FECAC i no de la fundació", etziba el jutge.

L'escrit del jutge, però, posa de manifest que tant la FECAC com la fundació serien part perjudicada dels fets presumptament comesos pel seu expresident i, per tant, la petició d'una fiança "resultaria especialment costosa per a les entitats, que resultarien doblement perjudicades". Tenint en compte l'estat de la instrucció, conclou el jutge, "sembla aconsellable limitar l'adopció de mesures cautelars únicament a les persones físiques".