SALUT

Els celíacs reclamen als metges que millorin els protocols per diagnosticar la intolerància al gluten

L'Associació Celíacs de Catalunya critica el preu dels aliments sense gluten i la pobra oferta de restaurants adaptats

L'Associació Celíacs de Catalunya ha fet públic aquest diumenge, amb motiu del Dia Internacional de la Celiaquia, un manifest on reclama al Departament de Salut la "millora dels protocols de diagnosi" ja que -argumenten- una diagnosi precoç "beneficia tant la persona celíaca, evitant-li complicacions severes molt greus, com també al sistema sanitari català, reduint-li despesa a mig termini". L'Associació recorda que 9 de cada 10 persones celíaques "no estan diagnosticades a Catalunya". També critiquen l'augment de l'IVA en els aliments sense gluten i el sobrecost anual que suposa per a una família amb membres celíacs, així com la pobra oferta de restaurants adaptats a aquest col·lectiu. L'Associació Celíacs de Catalunya ha celebrat el Dia Internacional de la Celiaquia al recinte del Poble Espanyol de Barcelona, on la presidenta de l'entitat, Olga Cuesta, ha llegit el manifest.

En aquest manifest s'hi recorda que nou de cada deu persones celíaques no estan diagnosticades a Catalunya. Per fer front a aquest "infradiagnòstic" l'Associació defensa la necessitat d'avançar en implantar protocols de diagnosi precoç de la celiaquia. "Molts celíacs passem un calvari fins ser diagnosticats, ja que hem hagut d'anar d'un metge a un altre fins que ens detecten la celiaquia".

Reclamen "una major consciència per part dels professionals de la medicina", i més informació a pediatres i CAPs per poder-ho detectar.

"Hi ha alguns signes sobre els quals s'ha de prestar especial atenció com les anèmies ferropèniques o uns alts nivells de transaminases". La majoria de cops, una simple anàlisi serològica, el qual determina si hi ha anticossos característics en la sang, és suficient per diagnosticar-la, tot i que la diagnosi en ferm vindrà per la biòpsia intestinal, on es comprovarà si hi ha lesió en la mucosa".


D'altra banda, critiquen l'alt cost dels aliments sense gluten, així com la recent modificació de l'IVA, que "ha  comportat que s'hagi elevat del 10 al 21% l'IVA dels aliments sense gluten, agreujant encara més la nostra situació". No estem parlant de poca cosa. Per a les nostres famílies, això representa 1.600 euros per any de mitja, un 315% d'increment respecte una altra família que no te cap persona celíaca".

En aquest sentit, demanen que s'ofereixen avantatges fiscals o ajuts econòmics directes per part de l'administració als celíacs, tal com existeix en alguns països europeus, unes reivindicacions que ja han fet arribar a la Generalitat.


Finalment, el manifest també fa referència a la manca de restaurants adaptats, ja que "només el 3% dels establiments culinaris catalans ofereixen menús sense gluten en l' actualitat", així com la falta de menjadors adaptats per exemple en l'entorn universitari.

El passat mes d'octubre es va engegar des de l'associació una campanya de sensibilització entre els operadors del sector hoteler i de restauració perquè "incorporin a la seva carta menús sense gluten", recordant els avantatges que des del punt de vista del negoci pot reportar als establiments.

Més continguts de