Societat
Societat 27/03/2012

Els atracaments a joieries es redueixen per primer cop en cinc anys

La sinistralitat general al sector baixa un 12,5% però els atracaments amb violència són els que més es redueixen, en un 41%

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEls robatoris al sector de la joieria s'han reduït per primer cop en cinc anys, passant de 329 delictes en total al 2010 fina s 288 el 2011, un 12,5% menys. Els que més ha baixat són els atracaments amb violència, que s'han reduït en un 41%.

El president del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (Jorgc), Francesc Fayos, ha explicat que el fenomen de l'encastament que es va generalitzar l'any 2010 a les joieries catalanes, sobretot de mans de bandes organitzades de l'Europa de l'Est, ara "ja pràcticament ha desaparegut" en aquest sector, però sí "s'ha detectat un increment dels robatoris amb la tècnica del 'butró' per entrar a tallers o botigues de joieria".

El Jorgc no disposa de dades sobre les pèrdues econòmiques que van representar el 2011 tots aquests robatoris, però destaca que el que més ha pujat són els "petits furts i estafes", de forma que les quantitats sostretes en els sinistres també han baixat.

El descens de sinitrañlitat de 2011 s'atribueix principalment a la posada en marxa, al gener d'aquell any, del sistema d'alerta avançada als Mossos d'Esquadra que els joiers poden fer servir per avisar de comportaments sospitosos. De totes les alarmes que es van registrar el 2011, 19 van generar actuacions policials i van propiciar la detenció de tres persones.

El volum de negoci del sector de la joieria el 2011 va baixar de nou en un 14%, de forma que la facturació del sector acumula una pèrdua del 52% en els últims quatre anys de crisi econòmica. La situació econòmica va portar l'any passat al tancament del 7% dels 2.500 establiments dedicats a aquesta activitat a tot Catalunya.

Amb tot, el Jorgc fa una previsió optimista de l'evolució del sector, gràcies sobretot a la tendència a l'estabilitat que comença a registrar-se en els grans establiments, sobretot dels que estan ubicats a zones turístiques. En canvi, a la branca dels detallistes les pèrdues registrades l'any passat encara eren de més del 80%.

L'esperança del Jorgc està posada en l'increment que es preveu els propers anys pel turisme de luxe provinent de països emergents com la Xina i Rússia, que ja s'està convertint en un dels principals compradors de joies a Catalunya, sobretot a Barcelona, per l'empenta de la ciutat com a destí turístic. L'obertura als mercats estrangers que estan fent també moltes empreses del sector generen optimisme respecte una incipient recuperació del sector que podria iniciar-se a finals d'aquest 2012.

stats