VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Els fills de maltractadors no necessitaran el consentiment del seu pare per rebre atenció psicològica

El govern espanyol anuncia una reforma exprés del Codi Civil

La vicepresidenta espanyola i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, ha anunciat que el consell de ministres aprovarà divendres una reforma urgent del Codi Civil perquè els fills i filles de dones víctimes de violència de gènere no necessitin l'autorització del seu pare per rebre atenció psicològica. Es tracta d'un requisit legal que deriva de la pàtria potestat i que fins ara només es podia esquivar acudint a la justícia, però que endarreria l'atenció psicològica dels menors.

Per a Calvo l'objectiu prioritari del govern espanyol és "protegir els fills" de les dones que denuncien, i per això inclourà la mesura en el decret llei que s'aprovarà divendres, mentre que deixa per a finals d'any altres reformes del Codi Civil, com ara que les dones amb fills assassinats per la violència masclista siguin considerades "víctimes". "La custòdia compartida no pot ser imposada en aquests casos sinó que s'ha de vetllar per la protecció dels menors per sobre dels adults", ha explicat Calvo en roda de premsa després de reunir per primer cop la sectorial d'Igualtat amb representació de totes les comunitats autònomes.

El decret que aprovarà divendres el consell de ministres també inclourà una reforma de la llei de bases del règim local per revertir les retallades que el PP va fer el 2013 i que van afectar les partides dels ajuntaments en la lluita contra la violència de gènere. "Els ajuntaments han de rebre competències que se'ls van prendre, i així podran respondre en clau preventiva a les dones que demanin auxili", ha assenyalat. A més, tal com ja es va acordar en la comissió d'Igualtat del Congrés fa unes setmanes, el govern espanyol duplicarà els fons per als ajuntaments l'any que ve per lluitar contra la violència de gènere, que passaran de 20 milions a 40 milions.

Aquesta partida està previst que s'inclogui en els pressupostos generals de l'Estat per al 2019, que tot just ara s'han començat a redactar. Calvo ja ha deixat clar que si el PSOE no aconsegueix aprovar-los, igualment s'ampliarà aquesta partida, que forma part del pacte d'estat contra la violència de gènere firmat per tots els partits i que el govern de Mariano Rajoy no va desplegar.

Calvo també ha comunicat a les comunitats que aviat rebran els 100 milions d'euros que preveia el pacte per la les comunitats i que a Catalunya, Andalusia i Madrid és on rebran més fons d'acord amb criteris territorial, poblacionals i d'igualtat de tracte.