Legislació
Societat 23/12/2010

El nou Codi Penal entra en vigor amb penes més dures contra el terrorisme i la multireincidència

El text tipifica com a delictes l'assetjament laboral i immobiliari i la compravenda d'òrgans. Els conductors infractors s'exposen a penes més dures

Redacció
2 min
Francisco Caamaño, ministre de Justícia.

BarcelonaLa reforma del Codi Penal entra en vigor avui, sis mesos després de la seva publicació al BOE. El nou text castiga amb més duresa els delictes de terrorisme, pederàstia i corrupció, i tipifica com a nous crims la pirateria, l'assetjament laboral i immobiliari, el tràfic de persones i la compravenda d'òrgans.

El nou codi introdueix la llibertat vigilada per als condemnats per terrorisme i delictes sexuals, principalment pederastes, per un temps màxim de deu anys. El reu podrà ser obligat a estar localitzable sempre o a seguir un tractament mèdic. També s'elimina la prescripció de les morts en atemptats terroristes. Els condemnats per terrorisme, crim organitzat o delictes contra menors de 13 anys amb penes superiors a cinc anys hauran de complir almenys la meitat de la condemna abans de poder accedir al tercer grau.

Els reincidents en petits robatoris compliran condemnes de caps de setmana i dies festius. En canvi, les penes pel delicte bàsic de tràfic de drogues, fins ara castigat amb un màxim de nou anys de presó, es rebaixen a sis anys. Per aquest motiu es calcula que uns 200 presos podran sortir de la presó en aplicació de la nova llei.

El nou text també recull els delictes d'assetjament laboral i d'assetjament immobiliari, així com el de pirateria, que castiga amb entre 10 i 15 anys de presó els qui s'apoderin, destrueixin o facin malbé una aeronau, un buc o una embarcació. També s'augmenten les penes per ciberassetjament infantil, és a dir, fer servir internet contra menors amb finalitats sexuals.

Els conductors que excedeixin els límits de velocitat o que circulin sota els efectes de l'alcohol o altres drogues s'enfrontaran també a penes més dures. En el terreny de la corrupció es preveu per primera vegada la responsabilitat penal d'empreses i societats, i en el cas de responsables públics, s'elimina l'alternativa de la multa per eludir la presó. També es castiguen amb més duresa els suborns en l'esport.

El nou Codi Penal elimina les penes de presó per als venedors de top manta, que a partir d'ara hauran de fer treballs per a la comunitat.

També es consideren delictes les obres il·legals o clandestines i l'estafa d'inversions.

stats