Societat 04/02/2016

Els regidors de Barcelona que es neguin a fer casaments homosexuals no podran oficiar cap tipus de matrimoni

El Consell LGTBI de la ciutat segueix les indicacions del Síndic de Greuges i ho comunica als càrrecs electes

Arnau Garcia
2 min
Imatge d'un casament homosexual

BarcelonaEl govern municipal de Barcelona ha informat aquesta tarda que retirarà la delegació de l'alcaldessa per oficiar cerimònies de matrimoni als regidors i les regidores que no vulguin casar parelles del mateix sexe. Ho ha fet públic en la sessió plenària del Consell LGTBI i seguint les indicacions del Síndic de Greuges, arran d'un cas que es va produir l'any 2014.

Laura Pérez, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, ha afirmat que "en cap cas podem permetre que existeixi una altra vegada una vulneració de drets", però matisa que no li consta que cap càrrec electe actual pretengui acollir-se a l'objecció de consciència. D'aquesta manera, aquells càrrecs que evitin oficiar matrimonis de persones del mateix sexe quedaran invalidats per oficiar qualsevol tipus de casament.

Per la seva banda, l'Observatori contra l'Homofòbia celebra aquesta decisió. El seu president, Eugeni Rodríguez, mostra plena sintonia amb la mesura i recorda que des de la plataforma també es va demanar. Conclou que "o es casa a tothom o no es casa a ningú".

Aquesta mesura es basa en les conclusions que va fer el Síndic arran del fet que fa dos anys un regidor del PP, Óscar Ramírez, es negués a casar dues noies. L'òrgan ja va argumentar que es tractava d'una vulneració dels drets de la parella, a més dels dels col·lectius LGTBI, i va proposar la mateixa decisió que avui ha adoptat el consistori barceloní.

L'Ajuntament ja té local per ubicar-hi el Centre de Recursos LGTBI

El Consell LGTBI també ha aprovat crear un grup de treball per seguir el compliment de la llei contra l'homofòbia i ja ha decidit on situarà el Centre Municipal de Recursos LGTBI. Eugeni Rodríguez dóna la benvinguda a aquest espai i recorda que "és una reivindicació històrica del moviment LGTBI, concretament de la plataforma LGTBI.cat".

Es tracta d'un espai buit, i segons explica l'Ajuntament s'obrirà un procés participatiu que parteix del treball de les entitats que formen part del consell municipal per concretar quin serà el futur del centre. A grans trets, però, les funcions de l'equipament seran atendre i informar les persones interessades i incorporarà espais perquè les entitats puguin oferir els seus serveis, segons explica el consistori.

El pressupost del projecte es farà públic quan s'hagin acabat de definir les seves característiques, i està previst que les obres durin entre 4 i 6 anys. Amb la decisió del local, es concreta una de les mesures incloses al pla municipal 2010-2015, mandat en el qual entitats com el Casal Lambda, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, AMPGIL, l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais, i Gais Positius van començar aquest procés participatiu.

El diari ARA s'ha posat en contacte amb el grup municipal del PP, al qual pertany el regidor que va protagonitzar el cas del 2014 que va forçar l'aprovació d'aquesta mesura, però no han volgut fer valoracions sobre la iniciativa del Consell.

stats