Societat 04/01/2011

Els reis arriben a Catalunya

Ses Majestats recorreran pobles i ciutats amb les tradicionals cavalcades i repartiran 40 tones de caramels aptes per celíacs

Acn
4 min

BarcelonaEl port de Barcelona, l'aeroport de Lleida-Alguaire o l'estació de tren de Valls. Són algunes de les infraestructures que els Reis Mags d'Orient faran servir en la seva arribada a Catalunya, aquesta nit. Arribats per terra, mar i aire i ben carregats de regals, Ses Majestats recorreran pobles i ciutats amb les tradicionals cavalcades. A les principals ciutats es repartiran fins a 40 tones de caramels aptes per a celíacs. En algunes ciutats, com a Lleida, els caramels estaran embolicats amb càmera d'aire per evitar impactes. A Barcelona, els Reis Mags tornaran a protagonitzar una de les cavalcades més espectaculars de Catalunya, on els tres mags d'Orient estaran acompanyats d'un gran muntatges musical i escenogràfic. La directora artística de la cavalcada de Barcelona, Marta Bou, explica que l'objectiu de la cavalcada d'enguany és fer-la "molt creïble", amb alguns elements d'attrezzo com patges classificant regals.

Els Reis arribaran a la ciutat al voltant de les cinc de la tarda. El Moll de la Fusta acollirà, un any més, la seva entrada en vaixell, i des d'aquest punt es dirigiran als més petits per recordar-los que aquella nit els portaran els seus regals i preguntar-los si han estat bons nens. A més de les carrosses dels Reis, no faltaran clàssics com la carrossa de correus o de la fàbrica de joguines.

Com a novetat, però, aquest any una carrossa assenyalarà als nens que és l'hora d'anar a dormir, perquè així els Reis puguin fer la seva feina. Serà una carrossa molt vistosa, amb 18.000 watts de llum i en la qual hi haurà un altre mag molt conegut pels infants catalans, el Mag Lari, segons ha explicat el dissenyador d'aquesta carrossa, Miquel Soto.

Una altra cavalcada important de les comarques de Barcelona serà la de Vic. A diferència de Barcelona, a la capital d'Osona la llum que guiarà els Reis fins a la plaça Major no es mesura per watts. Dels 800 figurants de la comitiva, hi haurà uns 350 teieres reials que faran cremar quatre tones de pi per il·luminar el camí dels Reis.

En la seva 68a edició, la cavalcada de Reis de Vic arribarà per l'entrada sud de la ciutat. Com a novetats, destaquen l'encapçalament de la comitiva, que evidenciarà que els nens són els protagonistes d'aquesta diada, i una nova carrossa de fantasia que farà augmentar el total de carrosses fins a les catorze.

Tarragona, cavalcada centenària

Al Camp de Tarragona, els Reis Mags arriben per tots els mitjans possibles. Així, a Valls arriben en tren, a Tarragona en vaixell, i a Reus en helicòpter. La que incorpora més novetats és la cavalcada de Tarragona, amb tres noves carrosses -de joguines i regals per als nens- per celebrar el centenari de la cavalcada de Reis.

A banda, l'Ajuntament de Tarragona ha renovat les 14 carrosses que surten cada any a la cavalcada, incorporant noves plataformes i il·luminació i augmentant-ne la seguretat. També amb motiu del centenari de la cavalcada, el consistori repartirà 4.000 corones de cartró perquè tant els nens com els pares les duguin per rebre a Ses Majestats.

L'escena més pintoresca, però, es dóna en un petit poble de la Conca de Barberà, a Belltall, on els Reis hi arriben escortats per una tribu de negrets, que provoquen una sensació d'entre curiositat i certa por entre els més petits quan els toca pujar a recollir els regals a l'altar de l'església del poble.

Caramels durs a Tortosa i amb càmera d'aire a Lleida

A les Terres de l'Ebre, Tortosa continua en la línia d'organitzar cavalcades temàtiques. La d'aquest 2011 girarà al voltant de 'La nit de les mil i una meravelles', amb referències al popular conte d'Aladí i la llàntia màgica. Com ja és habitual, i com també fan a Amposta, els reis arribaran pel riu Ebre, a sobre d'una de les embarcacions-plataforma de manteniment del canal navegable.

Després de rebre les claus de la ciutat per part de l'alcalde, els Reis engegaran una cavalcada amb mig miler de persones, sis carrosses, set estructures mòbils i cinc vehicles. En total, la comitiva repartirà uns 2.000 quilos de caramels a l'estil tradicional -durs i amb sucre- en el seu recorregut fins el parc Teodor González.

Ben diferent està plantejat el repartiment de caramels a Lleida. A la capital del Segrià, es llençaran quatre tones de caramels aptes per a celíacs i, a més, estaran embolicats amb càmera d'aire per evitar impactes. A Lleida, els Reis arribaran en un avió a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, que els transportarà des de l'Orient fins a les terres de Ponent. Allà un autocar els recollirà per dur-los fins al centre de la ciutat de Lleida, on s'iniciarà la cavalcada.

Reis acròbates a Girona

La cavalcada dels Reis a la ciutat de Girona incorporarà en aquesta edició una demostració de com Ses Majestats arriben a totes les llars, estiguin situades en un primer o un vuitè pis. Així, els patges es llençaran amb tirolina d'una banda a l'altra del riu Onyar, per escalar després un edifici i ensenyar que s'enfilen on calgui per repartir els regals.

Com cada any, els Manaies de Girona seran els encarregats d'acollir els Reis, que aniran amb una comparsa formada per 320 persones. També el recorregut serà el de les edicions anteriors. Al final del recorregut, a la plaça de l'Ajuntament els escaladors reials tornaran a usar la torolina per travessar la plaça des de la façana de l'Ajuntament fins a un edifici veí.

Una altra de les cavalcades emblemàtiques de les comarques gironines és la de Blanes (Selva), on els Reis arriben per mar. Els rebran uns focs artificials i, durant dues hores, recolliran les cartes dels nens en una carpa. A les set començaran la desfilada amb carrosses, però l'últim tram fins a arribar a l'Ajuntament el faran caminant. A més de caramels, els Reis llençaran joguines des del balcó de l'Ajuntament.

stats