Publicitat
Publicitat

Un nou estudi reobre la controvèrsia sobre el rellotge biològic femení

Les dones produeixen nous òvuls durant l'edat adulta, fet que fins ara havia estat negat

La noció de 'rellotge biològic' de les dones sorgeix de la creença tradicional que els ovaris no produeixen més òvuls després del naixement, però un nou estudi genètic revifa la controvèrsia, segons un article divulgat avui per 'Public Library of Sciences' (PLoS).

Els científics de l'Hospital General de Massachusetts i de la Universitat d'Edimburg (Regne Unit) van traçar els orígens dels òvuls immadurs anomenats oòcits des del període embrionari fins a la maduresa. La noció del rellotge biològic en les dones prové del fet que els oòcits disminueixen en nombre a mesura que les dones envelleixen, combinat amb la creença ferma durant dècades que en els mamífers els oòcits no es renoven després del naixement.

Els investigadors argumenten ara que, després d'una avaluació acurada de les dades, van arribar a la conclusió que en l'edat adulta les dones produeixen nous òvuls. Aquests es formen a partir de cèl·lules germinals progenitores que surten del cicle mitòtic, el procés que ocorre en el nucli de les cèl·lules eucariotes i que precedeix immediatament a la divisió cel·
lular.

Allà acaba la seva capacitat per proliferar mitjançant la divisió cel·lular i després entren en meiosi, un procés únic en la formació dels òvuls i l'esperma que extreu la meitat del material genètic de cada tipus de cèl·lula abans de la fertilització. L'opinió tradicional ha sostingut durant dècades que les femelles de mamífer neixen amb tots els òvuls que tindran en la seva vida, però les investigacions més recents han demostrat que els ovaris de ratolins femella i humanes adultes contenen una rara població de cèl·lules germinals progenitores, anomenades cèl·lules mare oogònies , capaces de dividir-se i generar nous ovòcits.

"L'objectiu primordial de l'estudi va ser provar que existeixen, realment, les cèl·lules mare productores d'ovòcits als ovaris de les dones durant la seva vida reproductiva", va dir Jonathan Tilly, director del Centre Vincent de Biologia Reproductiva a l'hospital general. "El descobriment de les cèl·lules precursores d'oòcits en els ovaris d'humanes adultes, juntament amb el fet que aquestes cèl·lules comparteixen característiques amb les dels seus contraparts entre les ratolines que produeixen òvuls plenament funcionals, obre la porta al desenvolupament de tecnologies sense precedents per superar la infertilitat en les dones", va afegir Tilly, que va encapçalar el grup investigador. "També arribem a postergar l'edat de decadència dels ovaris", va afegir.

Mitjançant nous mètodes genètics que tracen el nombre de subdivisions pels quals passa una cèl·lula en envellir, els investigadors van comptar el nombre de vegades que les cèl·lules germinals progenitores s'havien dividit abans d'esdevenir oòcits. Si l'opinió tradicional fos la vàlida, totes les divisions haurien d'haver ocorregut abans del naixement i tots els oòcits exhibirien la mateixa marca d'envelliment. No obstant això, el que es va trobar és l'oposat: els òvuls mostren un increment d'edat a mesura que les ratolines envelleixen.

Tilly i les biòlogues Dori Woods i Evelyn Telfer van arribar a la conclusió que l'explicació més plausible és que les cèl·lules germinals progenitores en els ovaris continuen dividint-se al llarg de la vida reproductiva, amb el resultat de nous oòcits.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT