Societat 18/09/2013

La reproducció assistida s'associa a un risc cardiovascular més elevat en la infantesa

Mentre que a la població general el risc és del 5%, en els nens nascuts amb tècniques de reproducció assistida és d'entre el 40 i el 60%

Lara Bonilla
1 min

BarcelonaUna investigació feta per l'Hospital Clínic-IDIBAPS, i impulsada per l'Obra Social La Caixa, ha descobert que els fetus concebuts per reproducció assistida tenen canvis en el seu cor i artèries que s'inicien ja abans de néixer i que persisteixen durant la infantesa. Aquests canvis són similars als de nens amb diabetis o obesitat i representen un increment significatiu de risc cardiovascular durant l'edat adulta.

"El percentatge de nens amb aquest factors de risc a la població general és del 5%, i en nens nascuts amb reproducció assistida és d'entre el 40 i el 60%", ha explicat el doctor Eduard Gratacós, director de l'estudi.

Segons Gratacós, aquests canvis no s'expliquen per un efecte directe de les tècniques de reproducció assistida, "sinó segurament perquè es tracta d'embarassos amb més risc de patir problemes" pels factors associats a la infertilitat.

Aquests nens poden tenir la pressió arterial més alta i tenir més risc cardiovascular en el futur, incloent-hi hipertensió i prearteriosclerosi.

Els investigadors destaquen, però, que els canvis que es detecten al cor "no són en si mateixos una malaltia, sinó un factor de risc", i fan una crida a evitar "l'alarmisme".

A més, aquests canvis que s'observen al cor i a les artèries d'aquests nens es poden revertir amb una dieta adequada rica en oli d'oliva, fruita, verdura i nous, així com evitant l'obesitat.

L'estudi ha estat publicat a la revista 'Circulation', la de més influència en medicina cardiovascular.

stats