Societat 14/04/2013

“Per aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia República"

Restitueixen, al Tibidabo, el monument a la proclamació de la República Catalana

Agències
1 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona i la Comissió de la Dignitat han restituït aquest diumenge la dedicatòria del monument a la proclamació de la República Catalana que es troba en una zona boscosa del parc d'atraccions del Tibidabo i que és obra de l'escultor Àngel Tarrach. El monument commemora la retransmissió de la proclamació de la República catalana que el 14 d'abril de 1931 va fer el president de la Generalitat Francesc Macià a través de Ràdio Barcelona.

Durant el franquisme, la inscripció original del monument -"14 d'abril 1931. Per aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia República"- va ser substituïda per la frase "EAJ1 Primera emissora de ràdio d'Espanya". A més de recuperar el text original de 1933, quan es va inaugurar el monument, s'ha netejat i restaurat el mateix, que simbolitza una dona despullada amb un micròfon a la mà.

Durant l'acte s'ha tornat a escoltar la gravació que va fer Francesc Macià proclamant la República i s'ha realitzat l'ofrena d'una flor a la República Catalana.

Tant el regidor del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, Joan Puigdollers, com el Coordinador de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes han afirmat que "va més enllà de recuperar un símbol, que és un acte que mira cap al futur". Cruanyes ha afegit que "els monuments estan fets de cara al futur. Expressen desitjos i fets històrics importants per al país. Aquest reivindica el dret de Catalunya a ser un poble i a governar-se".

Per la seva banda, Puigdollers ha assegurat que "el país està en un punt d'inflexió" i que només "es coronarà el cim si som capaços que el poble de Catalunya sigui humil, sigui digne i sigui valent".

stats