Societat 13/05/2012

Els bombers fan tres rescats al dia de persones atrapades en ascensors de Barcelona

Asseguren que és fonamental "parlar amb les víctimes" que en moltes ocasions es deixen endur pel pànic per culpa de la claustrofòbia

Acn
3 min
Els Bombers rescaten un home atrapat en un ascensor / ACN

BarcelonaEls Bombers de l'Ajuntament de Barcelona van fer l'any passat 1.099 salvaments de persones que s'havien quedat atrapades en ascensors. Enguany ja en porten 327. Són casos com el de l'estàtua de Colon, en què una avaria les sorprèn durant el trajecte. En aquests salvaments no hi ha ferits però la mà esquerra dels professionals resulta clau per asserenar les víctimes, sovint presa d'atacs de nervis per claustrofòbia. "Hem de parlar amb ells constantment", recalca l'especialista en aquests rescats del cos, Xavi Torrent.

Els bombers alerten que durant els mesos de calor la sensació d'ofec augmenta molt, un detall que fa més important respectar els límits de capacitat dels elevadors. Quan l'ascensor s'atura i les portes no s'obren haver respectat o no el límit de persones ja no sembla una decisió sense importància. Ho sap bé un grup d'anglesos que celebrava un comiat de solter a Ciutat Vella recentment. Van temptar la sort pujant tots deu a un elevador amb capacitat per sis i va sortir creu. Quan els Bombers van arribar aquella nit, recorda el sergent Pedro Torres, ja havien rebentat les portes i intentaven sortir a la desesperada per l'escletxa. Algun d'ells havia vomitat i la resta, beguts com anaven, havia perdut els nervis. En la maniobra de rescat va ser clau la presència d'un bomber que parlava anglès i va saber tranquil·litzar-los.

"Parlar amb ells, tranquil·litzar-los, és fonamental", explica Xavi Torrent. Considerat el referent del cos municipal en rescats d'ascensors, el bomber diu que l'experiència li ha demostrat que moltes persones passen una estona molt dura fins que són rescatades.

Què cal fer?

Cada finca equipada amb ascensor té un contracte de manteniment i un telèfon amb servei les 24 hores per atendre les avaries. En cas de quedar tancat a un ascensor el primer pas és trucar a aquesta empresa, que enviarà un treballador a resoldre el problema.

El problema és que, "a vegades", diu Torrent, aquestes empreses "triguen massa", les persones tancades es posen "nervioses" i acaben trucant als bombers. No és estrany que l'arribada dels bombers a una finca coincideixi amb la del treballador activat per l'empresa. Els rescats d'ascensors tenen la consideració de salvaments dins el cos i els bombers hi arriben en menys de deu minuts. Si, a través de la trucada als serveis d'emergència, els consta que és urgent, poden inclús arribar abans.

S'ha de pagar?

Se sap que alguns administradors de finques han aprofitat el rescat dels bombers per estafar la comunitat de veïns assegurant que es tracta d'un servei que es paga. Els salvaments no es paguen. El problema és quan les persones atrapades han comès algun tipus de negligència, llavors s'ha de pagar el rescat. Superar la capacitat màxima que indica el cartell de l'elevador està considerat una negligència, ja que pot provocar l'avaria.

Per què s'aturen?

Els talls de llum també poden deixar persones tancades als ascensors, la gran apagada de finals de juliol de 2007 a Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat en va atrapar unes quantes alhora. Però gairebé sempre els ascensors s'aturen a causa d'avaries.

Com es rescata un atrapat?

D'entrada s'obre la porta de l'ascensor de la planta baixa per localitzar el punt exacte a on s'ha aturat. Després s'obren les de la planta a on es troba. A continuació, després de treure la corrent a l'elevador, es puja o baixa fins a la planta més propera manualment per deixar que la persona pugui sortir.

Què no s'ha de fer?

No s'ha de saltar dins l'ascensor i no s'ha de superar la capacitat màxima que indica el cartell. Tampoc es pot fer servir de muntacàrregues fent-lo pujar objectes excessivament pesats. En cas de quedar atrapat, cal trucar l'empresa responsable, i, si es tracta d'una urgència, trucar de seguida als bombers.

stats