Societat 19/03/2012

Les reserves d'heli, essencial per a la medicina, s'estan esgotant per culpa dels globus

Mentre l'ús amb objectius científics del gas es veu amenaçat, l'heli segueix servint per inflar globus a les festes

Ara
1 min

BarcelonaLa Terra té un subministrament limitat d'heli, tot i ser el segon gas més abundant a l'univers. Els baixos preus que hi ha hagut fins ara i el costum de fer-lo servir per als globus a les festes està provocant que les reserves d'aquest gas, que és essencial per a la recerca i per al funcionament d'algunes màquines mèdiques, s'estiguin esgotant, segons publica el diari 'The Guardian'.

El rotatiu destaca que l'heli és molt important per al funcionament de les màquines de ressonància magnètica dels hospitals, així com un element clau en l'estudi de l'estructura de la matèria (es fa servir, per exemple, als acceleradors de partícules).

Els EUA van preveure que l'heli seria molt important en la indústria de les aeronaus als anys 20 i van emmagatzemar grans quantitats d'heli durant els anys 20. Als 90, però, van decidir vendre'l, fet que va fer baixar en picat el preu del gas, que és un subproducte de la indústria petroquímica.

Segons el professor Robert Richardson, Nobel de física el 1996, un sol globus d'heli hauria de costar 75 dòlars si es reflectís el veritable valor del gas utilitzat. En la pràctica, però, amb aquesta suma es pot comprar suficient gas per inflar-ne 200.

stats