Societat 16/04/2020

El Govern preveu fer 27.000 tests a professionals i avis de residències abans del 8 de maig

Salut ha habilitat 26 nous espais amb 1.044 places per desplaçar-hi residents

Germán Aranda Millán
3 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa per informar de l'evolució de la pandèmia de coronavirus

BarcelonaEl govern de la Generalitat preveu poder fer tests massius a la gent gran que viu en residències i els seus treballadors. Abans del 8 de maig espera fer 27.238 tests a professionals i residents, en un pla d'acció per frenar el devastador efecte del covid-19 en aquests espais, on viuen 67.000 persones. La intenció és acotar els tests a les residències on s'han donat casos confirmats o sospitosos de coronavirus perquè tots els residents i professionals en passin.

Ho ha explicat aquest dijous en una roda de premsa telemàtica la coordinadora de residències i directora assistencial de l'atenció primària de l'Institut Català de Salut, Yolanda Lejardi, que ha comparegut al costat de la consellera de Salut, Alba Vergés.

Hi ha unes 35.000 persones vivint en aquestes 604 residències que han presentat casos, per la qual cosa els tests arribarien al 90% de les persones en risc. Des de l'1 d'abril fins ara ja s'han fet 8.500 tests PCR a les residències, segons ha informat Vergés.

El departament de Salut ha habilitat, a més, 26 nous espais amb 1.044 places disponibles, algunes d'elles medicalitzades, per recol·locar persones de residències d'avis. En alguns casos s'hi traslladaran infectats amb covid-19 i en d'altres persones sanes, depenent del que sigui més factible logísticament a cada centre que necessiti aquests desplaçaments. Fins ara, 480 persones grans i 91 persones amb discapacitat ja han sigut recol·locades per la pandèmia, mentre que 516 persones grans i 285 amb discapacitat han estat traslladades a cases de familiars.

Entre les residències catalanes, ha explicat Lejardi, n'hi ha deu que s'han trobat en un estat "crític" per la pandèmia i la Generalitat ha decidit intervenir-les: en tres s'ha canviat l'entitat gestora, una està en procés de canvi de direcció i en sis s'està valorant la manera d'intervenir-hi.

Davant el contagi de professionals i la demanda de feina al sector, Lejardi ha explicat que en el marc del pla de xoc on s'inclouen els tests massius i el desplaçament de residents també hi ha el reforç amb nous professionals, que es farà "unificant" borses de treball habilitades en diferents sectors, que compten amb unes 700 persones inscrites. Fins ara s'han reforçat 54 residències amb fins a 162 nous treballadors, mà d'obra que encara "no és suficient" per cobrir les necessitats, ha explicat Lejardi.

Les residències han sigut, tant a escala estatal com a Catalunya, els llocs més durament castigats pel virus, que és més letal entre la gent d'edat més avançada. Amb el nou recompte que la Generalitat fa tenint en compte dades de les funeràries (i que inclou aquells que un facultatiu acredita que tenien covid-19 encara que no hagin passat el test), una quarta part de les morts a Catalunya s'han donat en aquests centres.

Enmig de la crisi pels brots, contagis i defuncions a les residències, el Govern va atorgar la gestió d'aquests centres al departament de Salut el 8 d'abril, posant-hi al capdavant Yolanda Lejardi, que és també directora assistencial d'atenció primària, en substitució de la conselleria d'Afers Socials, encapçalada pel conseller Chakir el Homrani.

Des de llavors, ha explicat aquest dijous Lejardi, s'ha potenciat la "cooperació" amb l'atenció primària, els municipis i els treballadors de l'àrea social, i s'han "triplicat" les visites dels professionals d'atenció primària a les residències.

Nou recompte

L'endemà de saber que el nou mètode de càlcul de la Generalitat dobla el nombre de morts per coronavirus a Catalunya i gairebé triplica els contagiats, la consellera ha defensat la nova fòrmula. "És possible que algun cas sospitós en el qual un facultatiu hagi dit que el difunt té covid-19 s'equivoqui, però aquestes noves dades en tot cas ens aproximen molt més a la realitat que les que teníem fins ara", ha defensat.

Ha recordat, a més, que es continuen reportant al ministeri les dades amb la metodologia anterior: "Per comparar-nos amb altres països es pot fer servir aquesta dada, perquè no es contradiu una cosa amb l'altra, sinó que aportem més dades".

Amb el nou recompte –que ha confirmat que el total de casos i víctimes de coronavirus a Catalunya és molt més elevat del que sabíem fins ara–, ja són almenys 1.810 les persones que han mort en geriàtrics (un 25,5% de total de casos) i 62 en un centre sociosanitari (0,9%).

stats