La responsable política de la problemàtica del 'top manta' a Barcelona: "Vaig pensar que la meva feina no tenia cap sentit"

Tatiana Guerrero assegura, després de l''escrache' a Colau, que les polítiques migratòries no es construiran des de la "guerra entre les esquerres"

"No era això, companyes, no era això...". Dijous passat,  un centenar de persones –entre les quals hi havia regidors de la CUP– aigualien a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i al seu equip la inauguració del Comptador de la Vergonya per recordar les persones que han perdut la vida al Mediterrani. Ho feien amb crits com "hipòcrites" o "racistes" per recriminar la persecució policial dels venedors del 'top manta'.  El mateix dia s'havien detingut set persones en un pis de l'Eixample que, segons la policia, era un dels punts de distribució més importants de falsificacions i havia transcendit, també, que un manter detingut al metro havia acabat tancat al centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca. Un dia després, Tatiana Guerrero, que ha estat designada pel govern municipal com a responsable de la gestió del conflicte amb els manters, publicava, al seu perfil de Facebook, un escrit en què admetia que la tensa situació viscuda li va fer creure que la seva feina " no tenia cap sentit".

"No era això, companyes...", deia, després d'admetre que havia estat "un dia molt trist" per a les persones que, com ella, es van decidir, ara fa poc més d'un any, a fer el salt de l'activisme a l'Ajuntament. "M'agradaria pensar que molts dels companys que ahir ens escridassaven i que ens deien racistes, hipòcrites i feixistes a gent que sempre ens hem deixat la pell en la defensa dels drets humans tampoc no han passat una bona nit", continuava.

Guerrero lamenta, en aquest sentit i en clara al·lusió a la CUP – que ha donat suport a les mobilitzacions dels manters i es va sumar a l'escridassada–, que no serà des de la "guerra entre les esquerres" o el "paternalisme" que es podran canviar les polítiques migratòries. 

Després d'admetre que es va plantejar el sentit de la seva feina, assegura que, passades unes hores, se sent més segura, però, que "no podem rendir-nos".  "No puc canviar el fet que hi hagi gent que entri internat a un CIE, o que es donin episodis de violència al carrer, no puc evitar que hi hagi veïns i veïnes amb actituds racistes, no puc evitar que ens llevem cada matí amb un titular criminalitzador. I, evidentment, no puc canviar la llei d'estrangeria. Ja m'agradaria", assegura per emfatitzar, a continuació, que el que sí que es pot fer és treballar per "garantir drets com l'empadronament o la sanitat" o "trobar la bretxa legal" per tancar el CIE.

Els enfrontaments verbals entre la CUP i Barcelona en Comú pel conflicte del 'top manta' han estat una constant durant el primer any de govern de l'alcaldessa, Ada Colau, i es van fer evidents en el debat polític sobre l'anomenat cas Garganté: el regidor cupaire Josep Garganté va ser denunciat per presumptes pressions a un metge perquè canviés el seu informe sobre un manter ferit.