ALIMENTACIÓ
Societat 11/11/2011

Cada restaurant llença més de mitja tona de menjar cada any

Miquel Codolar
2 min
Cada restaurant llença més  de mitja tona de menjar cada any

Madrid.La mala previsió a l'hora de fer la compra és la principal causa que els restaurants de menú que serveixen uns cent àpats de mitjana al dia llancin més de mitja tona d'aliments a l'any. La resta s'explica per la data de caducitat o per les interrupcions de la cadena del fred (30%) així com pel menjar que els clients deixen al plat (10%). Un informe d'Unilever Food Solutions avalat per la federació espanyola d'hosteleria (FEHR) va presentar ahir una guia per evitar que aquests establiments llencin 2,5 quilos de menjar al dia, que suposen 63.000 tones a l'any i signifiquen unes pèrdues de 255 milions d'euros.

Tenint en compte les recomanacions de la guia es podrien evitar la meitat dels malbarataments, fet que "no només suposa un estalvi econòmic sinó també ètic i mediambiental", va advertir el president de la FEHR, José María Rubio. L'informe també destaca que la xifra d'excedents s'ha duplicat en els últims vint anys a causa dels canvis que s'han produït en el sector de l'hosteleria, que tenen a veure amb la "facilitat" per aconseguir més productes a un preu més baix i "la falta de temps, personal i, fins i tot, imaginació" a l'hora de reutilitzar les matèries primeres.

La guia proposa que la carta permeti utilitzar en diversos plats els ingredients que es fan malbé abans. A l'hora de comprar, recomana controlar a través d'un software les matèries primeres existents i les reserves per afrontar demandes imprevistes. També exposa que els productes de temporada val més comprar-los en el comerç al detall perquè estan en més bon estat, i sosté que els establiments han de prioritzar els productes congelats, secs, en ampolles i enllaunats perquè duren més i la qualitat "és comparable". També aposta pels menús infantils, servir menys quantitat als plats i permetre repetir als clients que ho vulguin.

stats