SOCIETAT
Societat 29/09/2011

El personal sanitari boicoteja la reunió amb el Govern per negociar les retallades

Han irromput a la sala de l'ICS on es feia la trobada, que s'ha ajornat fins dilluns. Ja són tres els hospitals que faran vaga indefinida si l'executiu no afluixa. Els treballadors de l'Hospital de Bellvitge s'han sumat als de la Vall d'Hebron i el Trueta de Girona

Lara Bonilla / Joan Serra
3 min
ICS

BarcelonaL'Insitut Català de la Salut (ICS) i els sindicats de metges i infermeres reprendran les negociacions el proper dilluns, segons han informat els representants dels treballadors, tot i que fonts de l'ICS no han donat una confirmació oficial. Aquest matí la segona reunió on s'havien de negociar les retallades per estalviar 45 MEUR en el capítol de despesa de personal s'ha suspès després de que centenars de treballadors irrompessin a la sala i ocupessin la seu de l'institut. Un cop han desallotjat l'edifici, els responsables de l'ICS han comunicat als sindicats que dilluns els tornarien a convocar. Els sindicats ja han alertat que si no hi ha cap canvi no acceptaran les propostes plantejades. La reunió entre els portaveus dels sindicats Metges de Catalunya, Satse, CCOO, UGT i CATAC-CTS i l'ICS ha començat a les 10 hores, uns 25 minuts més tard els treballadors han irromput a la sala obligant a que se suspengués la trobada.

En un primer moment, l'ICS l'ha donat per suspesa "momentàniament" i després d'aproximadament dues hores, i de que els treballadors desocupessin l'edifici, representants de la gerència i recursos humans de l'ICS s'han tornat a trobar amb els representants sindicals per comunicar-los que els convocaran dilluns a la tarda per continuar amb les negociacions, segons ha assegurat el portaveu de Sanitat d'UGT, Juan Cobacho, a la sortida.

Cobacho ha afegit que encara no han tingut temps d'analitzar tot el que ha succeït aquest dijous però han mostrat la voluntat "d'anar tots a una", en paraules de la secretària general de Satse Catalunya, Montserrat Peña.

Sobre la situació viscuda aquest matí, Cobacho ha afegit que és el resultat de que "no s'estan fent les coses correctament i la gent està molt crispada" i l'ha qualificat com un "moviment de generació espontània". Tot i això, ha fet una petita crítica al comportament dels treballadors afegint: "No es poden demanar responsabilitats als sindicats quan en alguns moments s'estan fent coses per fora que desvirtuem el que podem fer aquí".

La reunió ha començat a les 10 hores i el gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, ha fet una exposició inicial, en la que no ha aportat cap dada nova segons els sindicats, i els representants dels treballadors han fet un primer torn de paraula. Segons han explicat els portaveus sindicals, en el moment en que s'ha interromput la trobada els tècnics de l'ICS havien d'explicar-los amb més detall la proposta de reduir la paga de Nadal i ajornar fins l'any que ve el pagament de les guàrdies i alguns complements.

No acceptaran les mesures

Així, el resultat és que la proposta de l'ICS continua sent la mateixa i no s'ha produït cap avenç en les negociacions. Si no hi ha cap canvi, els representants sindicals ja han afirmat que no acceptaran la rebaixa de la paga i l'ajornament del cobrament perquè consideren que hi ha altres alternatives que no carregar sobre ells el gruix de la retallada.

L'assemblea de treballadors de l'Hospital de Bellvitge ha aprovat aquest dijous per majoria fer vaga si fracassen les negociacions amb l'Institut Català de la Salut (ICS). Amb l'Hospital de la Vall d'Hebron i el Trueta de Girona, ja són tres els centres de l'ICS que aproven fer vaga indefinida a partir de finals d'octubre.

Els sindicats volen que s'aturin els vuit hospitals de l'ICS. En els propers dies ho votaran la resta d'hospitals.

L'Institut Català de la Salut ha proposat als sindicats una retallada de la meitat de la paga extra de Nadal per reduir el dèficit del departament aquest 2011. A més, s'ajornaran fins l'any que ve pagaments de guàrdies i complements dels propers tres mesos amb el mateix objectiu, estalviar 45 milions d'euros d'ara fins al 31 de desembre.

stats